За България не е приоритет да се присъедини към Европейския банков съюз, заяви премиерът Пламен Орешарски в Брюксел. Снощи там беше постигнато съгласие за втория му стълб - механизъм за оздравяване и закриване на банки, който ще е отворен и за страните извън еврозоната.
България ще следи внимателно как се развива банковият съюз, но няма да бърза да е сред първите страни, които ще се присъединят към него, стана ясно от думите на премиера:
Хубаво е да сме вътре, обаче да ползваме и всички екстри от това, че сме вътре, а когато част от екстрите остават само за страните от еврозоната, няма голям смисъл. Във всички случаи за нас е интересен опитът, все някога ще бъдем вътре, така че следим с особено внимание.
Орешарски каза още, че правителството не си поставя това като приоритет и като нещо, което трябва да стане в кратки срокове. Премиерът е в Брюксел за координационна среща на партията на европейските социалисти. Домакин е лидерът й Сергей Станишев, който също смята, че няма смисъл да бързаме към банковия съюз:
Финансовата система и банковата система в България са едни от най-стабилните. В целия ЕС ние отговаряме на по-високи критерии, отколкото повечето национални регулации. Това се дължи на негативния опит, който ние имахме през 1996-а година. Затова всъщност в България така и не настъпи финансова криза, в този смисъл, в който я изпитаха повечето други страни в Европа. Мисля, че трябва да видим как ще потръгнат нещата.
Междувременно премиерът Пламен Орешарски каза, че България ще е готова да отдели повече пари за отбрана на по-късен етап. Коментарът беше по повод предстоящите в Европейския съвет дискусии за укрепването на европейската сигурност и отбрана.
Банковият съюз се създава в страните от еврозоната. Той трябва да гарантира, че фалиращите банки няма да повличат след себе си икономиката. Главната му цел е да бъдат защитени интересите на данъкоплатците. Ликвидационен съвет ще решава дали дадена проблемна банка ще бъде рекапитализирана или ликвидирана. Правилата на банковия съюз ще бъдат задължителни за 17-те страни от еврозоната. Останалите държави от ЕС, използващи собствена валута, ще могат да се присъединят, ако желаят. Новият банков режим ще влезе в сила от 2016-а година.