Спинозаврите са първите динозаври, чиито анатомични характеристики свидетелстват за приспособяване към живот в полуводна среда. До този извод стигнал международен екип от учени въз основа на фосили, открити в Мароко, съобщиха световните информационни агенции.

Спинозаврите - странни мастодонти, които са нещо като кръстоска между патица и алигатор, са се срещали преди около 95 милиона години. Става въпрос за животно, дълго 15 метра, с дълга тясна муцуна, снабдена с челюст с двайсетина остри зъба. То се хранело и с риба, а теглото му достигало 20 тона.
Първите кости от спинозавър са открити през 1912 г. в Египет и са описани през 1915 г. от германския палеонтолог Ернст Стромер фон Райшенбах. Той обаче не открил способността на животното да се приспособява към живот във водна среда.

Размерите на спинозаврите са значително по-големи от тези на Тиранозавър рекс, който живял в Северна Америка няколко милиона години след изчезването им.
Според авторите на настоящото изследване спинозавърът е най-едрият месояден динозавър, живял някога на планетата. Той е с 3 метра по-дълъг от най-едрия откриван някога екземпляр на Тиранозавър рекс.
"Най-цялостният открит досега фосилизиран скелет от спинозавър ясно показва, че животното е живяло едновременно на сушата и във водата", поясниха ръководителите на екипа Пол Серено и Низар Ибрахим от Чикагския университет.
Фосилизираните кости, сред които черепни, прешлени, кости от таза и крайниците, са намерени в рамките на няколкогодишни изследвания върху седименти в сладководни басейни в мароканската част на Сахара.

Тези кости дават ясни индикации, че животното е живяло отчасти във водна среда. Следователно става дума за първия динозавър, който можел да плува.
Морски влечуги като плезиозаврите и мезозаврите не са динозаври, макар да имат прилика с тях, отбелязаха учените.
Сред свързаните с приспособяване към живот във водата характерни особености на костите на спинозавъра са наличието на ноздра в горната част на главата му, за да се предотврати проникването на вода в нея, относително дългите крайници и плоските стъпала на задните крайници, които му позволявали не само да плува, но и да ходи в тинята.

Учените отбелязват също голямата плътност на костите на крайниците му, която му давала възможност да остане потопен във водата.
С муцуната си на крокодил, дългия си врат и издълженото си тяло спинозавърът е напомнял патица с опашка на алигатор, смята Серено. Според него анатомичните характеристики на животното сочат, че на сушата то вероятно се е затруднявало да запази равновесие.
Огромният гребен на гърба му вероятно му е помагал да съблазни женски екземпляри, но не и да плува.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".