Жители на град Лом са подали сигнали в Регионалната здравна инспекция в Монтана, за "шарени" комари, които се появили в домовете им, съобщи д-р Даниела Караилиева, директор на РЗИ-Монтана.

Тя посочи, че специалисти от инспекцията са посетили домовете и са уловили комари, които са изпратени за изследване в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Там е установено, че това са женски и мъжки тигрови комари. "На място пристигна специалист по екология и медицинска зоология от Националния център по заразни и паразитни заболявания, който също е уловил много такива комари, както и ларви.

Така област Монтана, след Бургаска и Пловдивска области, ставаме третия регион в страната, в който се доказва появата на тигрови комари", обясни д-р Караилиева.
Тя посочи, че този вид комар е приносител на различни вируси, причинители на сериозни заболявания, има го в домовете, на места, където се задържа на открито вода, около хралупи и стволове на дървета.

Не се очакват сериозни заболявания в Лом, защото епедимиологичната обстановка в страната и в съседните региони е сравнително спокойна.
Предприети са мерки от общината, като е извършена дезинфекция около местата, където е имало тигрови комари. Втора такава дезинфекция предстои да се извърши след 10 дни.