- Г-н Цонев, след скандала между Бойко Борисов и Драгомир Стойнев в предаването ви "Още от деня" заявихте категорично, че ще пазите свободата на словото. Какво продиктува тази ви словесна изява?
- Изказах принципната си позиция и смятам, че в нея няма нищо чак толкова странно. Отговорност на Борисов и Стойнев е как са се държали помежду си в ефир. Ние, водещите, не сме прогимназиални учителки, които да казват кое е добро и кое е лошо. Моята задача е да давам възможност на гостите си да си изкажат мнението. Случаят е елементарен и не знам защо в спора между двамата намесиха БНТ и моето име.

- На следващия ден изглеждахте афектиран в ефир.
- Погрешно ви е впечатлението. Публикувах позицията си във фейсбук, а интернет пое темата и изказа различни становища. Не съм чел коментарите на хората отдолу, защото не се вълнувам от мнението на анонимни участници в дискусията. Ако човек крие самоличността си, когато изразява мнение, или не казва истината, или изпълнява чужда воля, или просто иска да набеди някого. Следя само активността на потребители, които се изявяват с име и снимка.

- От думите ви излиза, че общувате доста със социалните мрежи.
- Да, ползвам много фейсбук, но не толкова, колкото жена ми и особено дъщеря ми. Деси е хиперактивна и дори да се спъне на улицата, след това ще го сподели в интернет. Правил съм й забележка да се ограничава.

- Точно дъщеря ви пусна снимки от семейната ви почивка в Сен Тропе. Хората лесно ще си кажат: Какъв защитник е на свободата на словото, след като почива в един от най-скъпите курорти в света?
- Няма да коментирам дали богати, или бедни хора почиват в Сен Тропе, но ще ви разкрия, че любимите ми Франция и Италия са страни, в които може да прекараш с две и двеста. Веднага ви давам пример с веригата от хипермаркети Casino, които са много популярни във Франция. В тях видях доста по-евтини стоки от тези в София. Прекрасни провансалски розета бяха на цена от 3 до 15 евро. Не препоръчвам тези от 3 евро, но всичко над 6 е чудесно френско вино, от което не боли глава. Лично съм го изпробвал.
Така че Сен Тропе действително е курорт, който предоставя възможност да изхарчиш много пари.
Обиколил съм лъскавите заведения там
и съм убеден, че най-щедри са руснаците, а не французите или филмовите звезди. Братушките поръчват скъпо шампанско, опитват специалитетите и т.н. Правят го, защото имат възможности, но не всички са длъжни да го направят. В едно заведение може да платиш 100, а може да извадиш и 10 хил. евро. Връщам се на моя случай и ще ви споделя, че нямам разходи за хотели, което е и най-голямото перо в организацията на една екскурзия.
Разчитам на приятелите си там.

- Не са ли по-скромни руснаците това лято заради случващото се в Украйна?
- На мен ми се сториха дори повече от предишни години. Обиколихме Кан, Ница, Марсилия и видях изключително красиви рускини. Да ме прощават французойките, но остават назад в класацията. Рускините са без конкуренция заради липсата на достатъчно българки по Френската Ривиера.

- Засякохте ли някоя холивудска знаменитост по време на пътешествието?
- Посетиш ли небезизвестния "Клуб 55", има голяма вероятност да засечеш голяма звезда. Но още по-вероятно е въобще да не се усетиш, че на съседната маса е популярен актьор или певец. Те ходят с ниско нахлупени шапки и достатъчно големи слънчеви очила, за да се прикрият от тълпата. Ходя в това заведение веднъж в годината и досега нямам навика да се оглеждам кой кой е там.

- Пренебрегвате ли Българското Черноморие?
- Не, в никакъв случай. Ходя всяка година на Евксиноград. Това място е заредено с някакъв вид магнетична енергия, която ми влияе много добре. Сигурно се дължи на огромния парк или безлюдната плажна ивица. Дори и да е пълно с депутати и министри, пак е малка вероятността да ги срещна на плажа.

- Обаче в софийски условия лесно могат да ви спипат. Кампанията започна, натискат ли ви се политиците да участват в предаването?
- По-интересното беше в началото малко след завръщането ми в БНТ. Беше ми по-трудно да намеря гости, а много от тях не знаеха за трансфера ми от Би Ти Ви в обществената телевизия. Налагаше се да ги връщам от НДК (там са офисите на Би Ти Ви - бел. ред.) и да ги пренасочвам към "Сан Стефано". Никога
не съм имал проблем с гостите с изключение на един.
Продължавам да казвам, че единствено Бойко Борисов не ми е гостувал. Надявам се, че в предизборната кампания ще дойде при мен. Не знам дали ме избягва, или просто се разминаваме.