Няма никакво основание Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде обявена в несъстоятелност. Това заяви финансистът Емил Хърсев, който участва в Инициативния комитет за решаване на кризата с КТБ. Според него в случай на обявяване на банката в несъстоятелност загубите както за държавата, така и за клиентите и вложителите, ще бъдат много по-големи отколкото всички предполагаеми разходи по повод на оздравяването на КТБ.

Той посочи, че от данните от работата на екипа квестори, провеждащ особения надзор, става ясно, че оздравяването и стабилизирането на КТБ е възможно и за това трябва да се работи.

Според него е очевидно, че БНБ не взима решения, изискващи отговорност и поемане на финансов риск.

„Предполагам, че изчакват да получат подкрепа от един парламент, от бъдещо правителство с постоянен мандат. Това се отразява негативно. Не знам защо не вземат това решение, например което би могло сравнително бързо да реши въпроса поне за едната от двете банки“, каза Хърсев пред БНР.

По думите му става въпрос за сума, която е налична в Българската банка за развитие, с която няма никакъв проблем КТБ да бъде възстановена. Според него подобни действия биха подобрили позициите на банката и биха възстановили веднага работата на по-малката ТБ „Виктория“. Това от своя страна щяло да позволи на клиентите веднага да получат достъп до парите си. Хърсев бе категоричен, че самите одитори, които бяха назначени от БНБ, също подкрепят този извод.

Относно предложения от Оманския фонд план за възстановяване на КТБ финансистът заяви, че това е един разумен вариант. Според него възможната помощ ще стане ясна в процеса на разговорите.

„Да допуснем примерно, че банката не бъде спасена, изпадне в несъстоятелност. Това означава, че държавата очевидно ще похарчи едни пари, за да възмезди първо гарантираните вложители, второ – ще загуби средства – общински, държавни, всички министерства, които се намират в тази банка. Да допуснем, че примерно общите загуби в този случай на държавата ще са примерно 4 млрд. Идва инвеститорът и казва „Имам 1 млрд. лв.“ - разбира се, че трябва да му предложим поне 3 млрд. държавна помощ поради простата причина, че така губим 3 млрд., а не 4 млрд. Дори в лошото има по-добро“, каза Хърсев.

На 22 август БНБ изпрати писма до двамата най-големи акционери в КТБ – "Бромак" АД и Оманския фонд с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ.

Оманският резервен фонд е вторият най-голям акционер в КТБ с дял от около 30% от акциите в банката.

Очаква се на 21 септември да станат ясни резултатите от направените одити в банката.