Българинът масово изхвърля храна. В големите градове у нас 28.8% от съдържанието на кофите са хранителни отпадъци. Статистиката сочи още, че в България остава 700 хиляди тона неоползотворена храна, докато 1.6 милиона от сънародниците ни живеят в нужда. Вижте 18 малки трика, които ще направят кухнята ви по-икономична, а боклукът - по-малко:

1. Странно, но факт: лукът ще се прихване от белите краища с корени. Просто ги сложете в чаша с вода и ги оставете на слънчево място. Можете да режете отново порасналите зелени краища на всеки няколко дни – така получавате безкраен материал за готвене.

2. Ако ви е трудно да изразходвате цялата кутия прясно мляко, преди да се развали, направете извара от непотребната част. Това е много лесно – просто трябва са смесите прясно и кисело мляко, да го затоплите, а след това са прецедите сместта.

3. Утайката от кафето може да бъде използвана повторно. Тя държи мравките далече, отървава ни от неприятните миризми и стимулира растежа на саксийните растения.

4. Портокаловите кори могат да ни послужат срещу комари и мравки през лятото. Освен това те също премахват неприятните миризми.

5. От презрелите банани може да стане много вкусен бананов хляб. Използвайте и корите.

6. Не изхвърляйте остарелите чипсове. Сложете ги в микровълновата на максимална мощност за 10 секунди и те ще станат отново хрупкави.

7. Можете да направите отново хрупкава и старата пица, но за целта не използвайте микровълновата. Вместо това я сложете в тигана за 3-4 минути, като го покриете с алуминиево фолио.

8. Разгазираните напитки изобщо не са вкусни. Можете да ги превърнете в чудесен десерт, като ги изсипете във форми за лед и добавите по една клечка за зъби. Така ще се превърнат в ледени близалки и значително ще подобрят вкуса си.

9. Не изхвърляйте стария хляб. Нарежете го на купчета, оваляйте го в зехтин и подправки и след това го изпечете. Ставата страхотни крутони за супата.

10. Ако сте купили по-евтина марка водка, можете да подобрите вкуса й, като я филтрирате.

11. Помислете добре, преди да готвите с останалия ви от преди няколко месеца ориз. Вместо това можете да го използвате като влагоабсорбатор в електрическите уреди, като хладилника например.

12. Старата ви гъба може да се е запътила към кошчето, но само две минути в микровълновата ще убият всички микроби по нея. Задължително първо я намокрете.

13. Стъблата на целината ще се запазят хрупкави по-дълго, ако преди да ги сложите в хладилника, ги оставите да се киснат 30 минути в студена вода с 1 чаена лъжица лимонов сок.

14. Когато имате нужда само от няколко капки лимонов сок, недейте да режете целия лимон. Пробийте кората с клечка за зъби и изстискайте нужното ви количество. След това покрийте дупката с парче фолио и оставете в хладилника за следващата рецерта.

15. Можете да удължите живота на пресните яйца, като потопите хавлиена кърпа в растително масло и натриете черупките им. Това се прави преди да ги мушнете в хладилника. Тази процедура ще пази яйцата свежи още три до четири седмици.

16. Ако откриете, че сте обелили повече картофи за готвене, не ги изхвъряйте. Сложете ги в купа, покрийте ги със студена вода и добавете няколко капки оцет. Така те ще запазят в хладилника за 3-4 дни.

17. Марулята ще е свежа по-дълго, ако я прехвърли от найлоновата торбичка в хартиена торба преди да я приберете в хладилника.

18. Когато нищо друго не е помогнало и плодовете и зеленчуците са за изхвърляне, помислете за компостиране. Така ще имате чудесен тор за растенията вкъщи.