91 кг месо конфискува Агенцията по храните в Пловдив от пазарите в Кричим и Перущица, съобщи шефът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Иван Шиков. Месото, което не е само свинско, не отговаря на микробиологичните критерии за безопасност при взетите проби.
На собствениците са издадени заповеди за административни нарушения и съставени актове. Месото е конфискувано и изпратено на екарисаж във Варна, съобщава "Марица". От Дирекцията по храните в Пловдив се надяват да няма продадено от нерегламентираното месо и извършителите да са хванати навреме.

Ограничителната заповед на Агенцията по храните е във връзка със създалата се ситуация около шапа по овцете и козите, с цел спиране на движението на живи животни и пресичане на разпространението на вируса.

Заедно с тази заповед бе пусната и друга - за забрана на нерегламентирани продажби на месо по пазарите, каза д-р Шиков. Заповедта е в сила все още и ще продължи до второ нареждане. Инспекторите ще продължат проверките по пазарите за животни.

Продължават и проверките по големите магазини и вериги. Засега няма наложени актове, а само предписания. Инспекторите следят за произхода на хранителните продукти, както и за спазване на изискванията за съхранението им.

Дежурни инспектори в Българската агенцията по храните ще има и през почивните дни, денонощно. Графикът и телефоните им ще бъдат качени на сайта на Агенцията.