Самотният баща от село Деляновци Свищовско, който преди месеци трогна цяла България с историята как отглежда сам двамата си сина с 80 лв., е на път да нулира огромната сума от 90 хиляди лв., която получи като дарения. Евгени Стефанов се е събрал с жена си Галина Колева и двете им по-малки деца и живеят в апартамент за 53 бона в Свищов. Градското жилище е купено с дарените пари. Направен му е луксозен ремонт, а наскоро родителите поискали да изтеглят последните 3000 лв. от спестовните влогове на малките деца, направени след благотворителната кампания. С определение от сряда обаче магистратите отказали да допуснат подобен разход.

Решението на съдия Теодора Стоянова се базира на представения от Дирекция "Социално подпомагане" доклад. В него изрично е посочено, че Стефанов неправомерно разходва и разпределя средствата в лична полза като проиграва суми в игрални зали, ползва услуги на таксиметрови компании, вместо обществен транспорт и закупува вещи, от които няма необходимост.
Родителите са обяснили че парите им трябват за закупуване на климатик, дрехи и креватчета. Според съда обаче, не може да се приеме за сериозно това, че за деца на две и четири годинки са необходими 3000 лева за закупуване на дрехи и креватчета. Закупеният с парите от даренията апартамент пък бил оборудван с достатъчно "екстри",сред които няколко телевизора и локално парно, че към тях да се добавя и климатик. Четвъртокласникът Ангел и батко му Светослав, които в края на януари мечтаеха за нови обувки, сега разполагали с персонални лаптопи, телефони и велосипеди.

"Въпросните суми са внесени в резултат на средства от дарителска кампания и е редно да бъдат използвани за действително неотложни и по-смислени нужди на децата при положение, че семейството не реализира високи трудови доходи и не би имало възможност да внесе влог на децата в бъдеще", се посочва в мотивите.

Междувременно районната прокуратура в Свищов води разследване за злоупотреба с доверие срещу Евгени Стефанов. Обвинителите се самосезираха след сигнали на възмутени граждани, че бедният баща всъщност проиграва събраните пари в казина в крайдунавския град. От държавното обвинение в Свищов са преценили, че има достатъчно данни, за да се образува досъдебно производство срещу Стефанов за съзнателно ощетяване на чуждо имущество, поверено му да го управлява или пази, като при това от деянието са настъпили значителни или невъзстановими щети. Към момента производството все още не е приключило и той не е привлечен като обвиняем.