Твърде дълго продължи сагата с Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви омбудсманът Константин Пенчев.  Най-сетне трябва да се намери институция, която да сложи край на това и да реши какво правим – оздравяване на банката, фалираме ли я или какво. Не може хората да бъдат държани в тази агония. Това за мен е просто безобразие, заяви Пенчев пред БНР.

По думите му тези месеци на пълно бездействие и на нищо неговорене и най-вече на нищо неправене не са полезни нито за някакви инвеститори, евентуално, нито за хората, добави той.

Трябва да се знае кой поема отговорността и според мен само един може да я поеме – БНБ, категоричен бе омбудсманът. „Аз имах възможност да се запозная с аргументите на БНБ. Аз съм тотално и изцяло несъгласен като юрист с правните доводи на БНБ. Това е едно шикалкавене и прехвърляне на топката неизвестно по какви причини. Предложението на министър Порожанов е добро, но не може министърът да заповяда, нито който и да е било друг, трябва БНБ да разреши това нещо на квесторите.

По отношение на действията на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса КТБ, Пенчев каза: "Предимството на главния прокурор като посредник пред омбудсмана, който по закон е посредник, е че когато главният прокурор покани ръководството на БНБ, то отива под строй, а когато омбудсманът ги покани, те биха ме отминали с презрение".

Институциите трябва да работят и всяко едно бавене е във вреда на всички хора и на сигурността на държавата, защото едно такова бавене създава впечатление у обществото, и това го казвам съвсем компетентно и авторитетно.

„Хората спират да вярват в банковата система изобщо, т.е. това за мен е сериозна опасност за националната сигурност. И когато Централната банка излиза с официално становище, че не би могло да бъдат гарантираните влогове, защото държавата няма пари – това за мен е заплаха за националната сигурност.
Как може да се каже, че една държава няма да си спази законите понеже нямала пари. Това е
граничи с престъпление, обясни още той.

В БНБ вече е внесено предложение за от представители на Оманския фонд, за оздавяване на банката. Компанията EPIC е поискала разрешение от БНБ да направи одит на случващото се в КТБ и след това да представи план за възстановяването на банката.