Внезапна проверка на бойната готовност на целия състав на войските на Източния военен окръг е разпоредил в 10 часа днес върховният главнокомандващ на руските въоръжени сили Владимир Путин. Проверката ще продължи до 18 септември. Това обяви на съвещание с ръководството на въоръжените сили министърът на отбраната Сергей Шойгу, предаде РИА Новости.
"В съответствие с неговата заповед днес в 10 ч. московско време войските на Източния военен окръг, а също така съединенията и воинските части, разположени на неговата територия, се привеждат в пълна бойна готовност", заповяда Шойгу.

Военният министър нареди органите за военно управление и войските да бъдат изведени на полигони, където да бъде проведена подготовка за изпълнение на възложените им задачи на контролни занятия и тактически учения.

Учебните бойни дейности ще се разгърнат по суша, въздух и море в Далечния Изток и в тях ще участва целия личен състав на военния окръг. Флотът ще трябва да "порази" група вражески корабли и подводници, а сухопътните сили да отразят удари по суша и от въздуха.

"Особено внимание при проверката трябва да се отдели на прегрупирането на войските на големи разстояния като приоритетна задача на Източния военен окръг. Трябва да се разгърне системата за управление на материално-техническото снабдяване и медицинското осигуряване", добави Шойгу.

Министърът добави, че наред с внезапната проверка на войските на окръга президентът Путин е поръчал на военното министерство съвместно с Главното управление на специалните програми да осъществи проверка на редица министерства и ведомства и техните подведомствени структури, а също така на администрациите на всички области от руския Далечен изток "по въпросите на готовността за изпълнение на задачите в условия на военно време".