Сериозна ревизия на нормативната уредба, върху която работи Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – за това призова в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 изпълнителният директор на болница "Свети Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. По думите му здравната каса се е превърнала в луксозен бутик, който плаща само скъпите лекарства, а достъп до лечение имат далеч не най-бедните българи.
Задълженията на болниците у нас удариха нов рекорд и към 1 август достигнаха 407,349 млн. лв. През последните дни потокът от пациенти се е увеличил поради страха, че в края на годината здравната каса няма да има пари за болнично лечение.

Трупането на дългове на здравните заведения е от години, а в същото време не се знае на какъв принцип става разпределението на средства, заяви председателят на Дружеството на кардиолозите доц. Иво Петров. Той се обяви за това да има строг контрол още на входа, при постъпването на средствата. Медиците са категорични, че отсъства коректор на здравната система в лицето на НЗОК и Министерство на здравеопазването (МЗ).

За 14 години нито един екип на МЗ и касата не е формулирал ясно колко струват здравните потребности на българския народ – като медицински дейности и като цена на всяка една дейност, коментира д-р Дечев. По думите му сериозен проблем е това, че министри на здравеопазването стават хора, които нямат необходимия управленски опит и не познават проблемите в здравеопазването. За тези 14 години само един министър имаше нужните качества, но той беше за една година на поста, заяви Дечев.

Лекарите са категорични, че изборът на екип на ръководните постове в системата на здравеопазването трябва да се прави на базата не на партийните, а на експертните му качества.