Озоновият слой, който предпазва земята от канцерогенните ултравиолетови лъчи, показва признаци на сгъстяване, се казва в доклад на ООН, пише Би Би Си.

Озоновата дупка, която всяка година се появява над Антарктика също е спряла да се разширява. В доклада се казва, че ще е необходимо едно десетилетие преди дупката да започне да се затваря.

Според учените подобряването на състоянието на озоновия слой се дължи на промяната в отношението на света към околната среда и прекратяването на употребата на газовете, които го увреждат.

"Международните действия за озоновия слой представляват огромен успех в историята на околната среда… Това трябва да ни насърчи също толкова спешно да се справим с промяната на климата", каза Майкъл Джароуд, генерален секретар на Световната метеорологична организация (СМО) към ООН.

Добрите новини за озоновия слой идват в момент, когато пристигат и лошите вести за газовете, които предизвикват промяната на климата. СМО съобщи тази седмица, че парниковите газове в атмосферата са достигнали рекордно високи нива. Борбата с въглеродния диоксид, който заема централно място в много аспекти на човешкия живот, е съвсем различно нещо от намаляването или спирането на употребата на различни химични вещества, за които могат да бъдат открити заместители.

Монреалският протокол, приет през 1987 г., забранява или преустановява употребата на разяждащите озона химикали, които в миналото са използвани в хладилниците и флаконите за различни видове спрей. Това ще предотврати 2 милиона случая на рак на кожата годишно до 2030 г. според Програмата на ООН за околната среда. Забраната предотвратява и нанасянето на вреди на дивата природа, земеделието и имунната система на хората.

До средата на този век озонът над Антарктика може да се възстанови до състоянието си от 1980 г., според СМО. Възстановяването може да бъде засилено с 11 години, ако опасните за него вещества в старите хладилници и пожарогасители бъдат унищожени.