Оманският държавен резервен фонд (SGRF) работи с българското правителство в опит да разреши проблемите в Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи президентът на фонда.

Дарвиш Ал Балуши, който е също министър по финансовите въпроси на Оман, не разкри подробности за спасителния план за българската банка в краткото си изявление пред репортери. "Самата банка няма никакви проблеми, свързани с финансовия й статут, активите или представянето й. Те са свързани с правителството и регулаторите в страната", изтъкна Ал Балуши, без да дава повече подробности.

КТБ, в която SGRF е вторият най-голям акционер с дял от около 30%, беше разтърсена от масово изтегляне на депозити през юни, което принуди Българската народна банка да поеме контрол върху нея и да спре дейността й до публикуването на резултатите от одит. Очаква се той да бъде завършен идния месец, припомня Ройтерс.

Усилията за изготвяне на спасителен план за КТБ бяха затруднени преди изборите през октомври и анализатори твърдят, че е малко вероятно да има решение преди създаването на новия парламент. Миналата седмица централната банка съобщи, че двамата най-големи акционери в банката са изразили намерение да предложат спасителни планове, но липсата на подробни предложения "потвърди неоспоримия факт, че по този случай няма бързи решения".