Кристалина Георгиева, която ще заеме поста заместник председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджета и човешките ресурси, заяви, че Жан-Клод Юнкер я избрал заради нейната независимост, съобщава европейският портал ЕурАктив.

Георгиева говори пред малка група журналисти, след като Юнкер обяви назначенията на 27-та комисари. Тя заяви, че научила за възможното назначение след среща между българския президент Росен Плевнелиев и Юнкер на срещата на върха на ЕС на 30 и 31 август. На тази среща беше решено Федерика Могерини да бъде назначена за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Георгиева също беше силен кандидат за този пост.

Тя допълни, че Юнкер я избрал заради независимостта й, защото тя не е човек, който се поддава на натиск, било то от правителство, политическа партия или групи със специални интереси.

В своята реч Юнкер заяви, че Георгиева спечелила възхищението на държавните и правителствените ръководители и на евродепутатите и успяла да изгради "впечатляваща мрежа" от международни контакти по време на настоящия си мандат. "Както г-н Тимермант, г-жа Георгиева ще трябва да работи с всички комисари", заяви Юнкер. Според органитрамите с назначенията всички останали еврокомисари ще трябва да отговарят само пред Георгиева и холандеца Франс Тимерманс, първи заместник председател на ЕК, отговарящ за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права.

Георгиева заяви, че всички комисари чукат на вратата на еврокомисаря по бюджета и че тя правила същото като еврокомисар по хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Тя допълни, че нейното портфолио е безпрецедентно, тъй като съчетава отговорностите на настоящия комисар по бюджета Януш Левандовски, част от портфолиото на настоящия заместник председател за междуинституционалните отношения и администрацията Марош Шефчович и бюджетния контрол, който е част от портфолиото на настоящия комисар Алгирдас Шемета.

Георгиева изтъкна, че ще отговаря за две Генерални дирекции – по финансово програмиране и бюджет и за човешки ресурси и сигурност. "Това само по себе си означава, че имам пред себе си много работа и тежки отговорности. Ще продължа да влагам цялото си сърце в работата си, както правех досега", посочи Георгиева.