Две поредни мълнии са проснали в безсъзнание редник Николай Василев от хасковското поделение 52 740. Инцидентът станал, докато давал отцепка на полигона в Корен.
33-годишният мъж бил по спешност транспортиран с военна линейка до хасковската реанимация, като през цялото време повръщал, а тялото му се разтърсвало от неконтролируеми гърчове, съобщава haskovo.net.

За късмет, нито една от мълниите не го поразила директно, което дало шанс на медиците. „При директно попадение всичко в тялото по пътя на мълнията изгаря и пораженията се необратими“, каза д-р Нели Узунова от Интензивното.

Ситуацията с войника била овладяна, като последен отстъпил треморът на крайниците и неовладяната мимикрия на лицето. 20 часа след инцидента Николай бе в съзнание и се опитваше да осмисли какво му се е случило.

„Бях отцепка за стрелбите, които се провеждаха на Корен, в гората над Динево. Трябваше да следим за пастири със стада и случайно приходящи, защото на полигона се гърмеше интензивно. Към 15 и 30 часа обаче загърмя и отгоре“, обясни кадровият военнослужещ. Той е относително нов, от набора през май 2013-та година, и решил да не се оплаква. Затова останал на поста си на възможно най-нездравословното място при гръмотевична буря - в гората. 5 минути преди 16 часа профучала ярка мълния - “вървеше настрани през дърветата. Едва я забелязах с периферията и после ми причерня“. Колко близко е минала мълнията не е ясно, но, по думите му „в ушите ми яко издрънча, прилоша ми и започнах да виждам тъмни петна“.

Секунди по късно набрал по телефона командира си и му казал, че се маха от гората. Получил разрешение и тръгнал към пътя. 15 метра по-нататък обаче го „треснала“ друга гръмотевица, може би само на 2-3 метра, предполагат лекарите. Редникът се освестил след малко от яростното повръщане, което го напънало. Едва набрал отново телефона, за да изфъфли какво става и отново започнал да се гърчи в спазми.

„Имал е късмет, но го наблюдаваме, защото в подобни ситуации може да се наруши проводимостта на сърдечно съдовата система и да се стигне до недостатъчност“, обясни д-р Узунова. Ако до края на деня всичко е наред, мъжът ще бъде освободен за домашно лечение. Инцидентът не го е отказал от военна служба - “Аз съм наборен военнослужещ и съм минал и през по-тежки неща, а работата ми трябва“, успя да се усмихне Николай. Ако питали него, предпочитал да излиза от болницата колкото може по-бързо, за да успокои все още стресираните си жена и дете.