На специално събитие днес бяха представени резултатите от социологическо проучване относно хранителните навици на българите. 76  % от анкетираните смятат, че закуската е най-важното хранене за деня. Въпреки това едва 37  % закусват всеки ден. Като основна причина е посочена липсата на глад сутрин. Това, според специалисти, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер, което пречи на организма да си почине активно. Следващата по популярност причина за пропускане на закуската е недостатъчното време сутрин. Друг важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители, относно различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.

Проучването е проведено от агенция Gemius с подкрепата на Unilever – производител с богато портфолио хранителни продукти, отговарящи на най-високи стандарти за качествен хранителен състав. Стремежът на компанията е да инициира диалог с потребителите с цел предоставяне на полезна информация за здравословно хранене и пълноценен начин на живот. В тази мисия Unilever ще си партнира с водещи специалисти в областта.

„Подобряване начина на хранене е една от основните ценности на Unilever“ – заяви Стефан Андреев, Изпълнителен дирекор на Unilever България. – „Ето защо решихме да научим повече за хранителните навици на българите, техните интереси по темата за здравословния начин на живот и познанията им за мазнините в продуктите, които консумират. Проучването, което подкрепихме, разкри изключително любопитни факти и ние сме готови да  подкрепим потенциални образователни кампании по темата за по-доброто хранене и здравословния начин на живот“ – добави той.

„Закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня- чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи“ – каза доц. Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика. –„Проучването разкри, че българите приемат прекалено много наститени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините- за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби “ – добави още тя.

Водещ на събитието беше актрисата Стефания Колева, която разказа как закусва семейството й и коя е любимата й закуска в забързаните делнични дни.  Кулинарният блогър Сандра Алексиева  и диетологът д-р Мария Николова направиха атрактивна и полезна демонстрация как да си приготвим вкусна и пълноценна закуска със здравословни и пресни продукти само за няколко минути.

Полезните мазнини

Ненаситените мазнини, които са предимно от растителен произход, са полезни мазнини. Есенциалните мазнини са сред тях. Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се нуждае от тях. Поради тази причина се наричат и есенциални – незаменими, и трябва да се приемат ежедневно. Организмът ни се нуждае от 2 гр от Омега 3 и около 10 гр от Омега 6 всеки ден.

Полезните мазнини, и особено есенциалните, могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта, което помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Есенциалните мазнини (Омега 3 и Омега 6) са много важни и за нормалното развитие и растеж на децата.

Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини като слънчогледово масло, соево, масло от рапица, ленено и царевично масло; и продукти, направени от тях като маргарин, дресинги за салати, майонеза и риба. Полезните мазнини могат да се мажат или са в течно състояние след като се извадят от хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин). На пазара от години се предлагат висококачествени маргарини от ново поколение, които са здравословна и вкусна хранителна алтернатива, защото съдържат добри растителни мазнини, източници на есенциални мазнини.
Акценти от проучването „Хранителнитe навици на българските майки“, проведено от агенция Gemius :
76 % от анкетираните смятат, че закуската е най-важното хранене за деня, следва обядът с 66,5 % и вечерята с 42,2 %
36,8 % от запитаните отговарят, че закусват всеки ден
88,5 % от анкетираните майки отговарят, че децата им закусват всеки ден, 63,4 % казват, че децата им закусват вкъщи, а 31,9 % - в детската градина или училище.
59,5 % от респондентите закусват обикновено вкъщи, следващото най-популярно място за закуска е на работното място (37,8%)
Най-често посочваната причина за пропускане на закуската е липсата на глад сутрин (83,5 %), следвана от липсата на време (14,3 %)
Сандвичите са една от най-популярните закуски (16,1 %), изпреварвани единствено от плодовете (18,8%)
59 % от анкетираните посочват, че най-важното за тях при избиране на хранителни продукти е влиянието им върху здравето, следва доброто съотношение на цена и качество с 53 % и вкусът с 49,4 %
73,5 % от респондентите знаят, че омега 3 и 6 са полезни мастни киселини, 73 % се затрудняват да посочат дали моно и полиненаситените мазнини са вредни или полезни.

Сандра Алексиева представя „Лесни и здравословни закуски само за минута“

Сандвич за много гладни:
Една филия черен препечен хляб, 10 г мек трапезен маргарин, двa резена домат, един резен телешко филе, сушен босилек
Намажете препечената филийка с маргарин, отгоре сложете домата, накълцан на кубчета, накрая добавете филето и поръсете всичко с босилека.

Сандвич „Авокадо сила“
Една филия многозърнест хляб, половин авокадо, лимонов сок и сол на вкус
Накълцайте авокадото на кубчета, смесете го със сока и солта и разпределете върху филията.

Сандвич „Зелена енергия“:
Едно пълнозърнесто хлебче, 10 г мек трапезен маргарин, 2 ч.л. босилеково песто (или листа пресен босилек),  3 резена моцарела
Намажете хлебчето с маргарин, подредете отгоре моцарелата и поръсете с пестото.

Сандвич „Морски бриз“
Две филии пълнозърнест пшеничен хляб, 20 гр пушена сьомга, 20 гр крема сирене, две листа салата Айсберг, резен лимон
Намажете хляба с крема сиренето, отгоре подредете сьомгата, салатата Айсберг и лимона

Сандвич „Шарена пуйка“:
Една чабата, 10 г мек трапезен маргарин, два резена пуешко филе, един лист маруля, три резена краставица и два резена домат
Разрежете чабатата по дължина, намажете долната половина с маргарин, след което подредете пуешкото, марулята, краставиците и домата.