Археолози направиха най-подробната карта изработвана някога на земята под монумента Стоунхендж и околността, информира Би Би Си.
Те са комбинирали различни инструменти , за да сканират района на дълбочина от 3 метра с безпрецедентна резолюция.

Ранните резултати показват, че култовият паметник не се е извисявал самотен, а е бил заобиколен от още 17 светилища.

В бъдеще, подробен анализ на тази огромна колекция от данни ще покаже една чисто нова картина на това как пейзажът около Стоунхендж се е променял с течение на времето.

Сред изненадите, получени в резултат на изследването са следи от около 60 огромни камъни или колони, които формирали част от 1,5 километра широк "супер хендж".

"В последните четири години разглеждахме този невероятен монумент и се опитвахме да разберем какво го е заобикаляло", казва професор Винсънт Гафни от университета в Бирмингам на Британския фестивал на науката.

По-голямата част от земята около Стоунхендж не е била изследвана преди по този начин и проф. Гафни, който е водещият изследовател на проекта, задава един ключов въпрос, който винаги е бил на дневен ред:
"Било ли е това наистина изключително място, на което само специални хора са идвали?"

Новата триизмерна карта на екипа, която обхваща площ от 12 кв км или 1250 футболни игрища, показва, че това не е било така.
Учените са използвали шест различни техники, за да сканират целия район на различна дълбочина. Сред използваните инструменти е имало магнитометър, проникващ в земята радар (GPR) и 3D лазерен скенер.

Нишад Карим, учен от университета в Лестър, е използвал подобна апаратура, за да реконструира гробниците на Тюдорите от XVI в.

Тя заяви пред Би Би Си: "Използвайки GPR и други техники, учените получават възможност на практика да погледнат през земята и да проучат как е изглеждала цивилизацията преди хиляди години".

Под една от многобройните могили, изследователите идентифицират сграда, дълга 33 метра, построена преди около 6000 години от дървен материал.

Така най-вероятно е изглеждала дървената сграда която учените откриват, че е съществувала в района на Стоунхендж Така най-вероятно е изглеждала дървената сграда която учените откриват, че е съществувала в района на Стоунхендж

Тя вероятно е била използвана за ритуални погребения и свързаните с тях практики, включително екскарнация (бел. ред отстраняване на плътта от костите).

Сградата има три редици с носещи покривни колони. Тя има площ около 300 кв м и е леко трапецовидна, което е интересно, защото в същия период на континента, около 100 до 200 години по-рано, ще открием същия този тип трапецовидна сграда, свързана с мегалити (гигантски камъни)", казва проф. Волфганг Нойбауер, директор на института "Лудвиг Болцман", който също е участвал в изследването.

Още 17 могили разкриват невидими до сега обредни монументи горе-долу на същата възраст като Стоунхендж.

Датирането им се извършва въз основа на формата им. "Знаем как изглеждат някои от тези неща, така че можем да ги класифицираме", обяснява проф. Гафни.

Работата на археолозите е разкрила и две допълнителни ями вътре в праисторическия продълговат ров. Ровът е позициониран в посока изток-запад, а ямите са открити в двата му края, сочейки към залеза и изгрева.

Това специално позициониране на рова е тясно свързано с позицията и на самия Стоунхендж, който е бил построен такъв, какъвто го познаваме днес от 300 до 500 години по-късно.

Голямото разделяне във времето показва, че двете конструкции не са били замислени като едно цяло. "Структурите ръководят строителите. След като имате някои неща на място, други неща се появяват заради тези, които вече съществуват", обяснява проф. Гафни.

Всички тези предварителни ранни констатации отразяват сложността на историята и развитието на пейзажа, които бавно ще бъдат разкрити, след като изследователите започнат да правят по-задълбочен анализ на данните.