Украинският президент Петро Порошенко обяви, че няма да има федерализация на страната, че военната заплаха може да превърне отбранителната индустрия в локомотив на икономиката, а също че страната може да изгради по границата с Русия подобие на отбранителната линия Манерхайм.

"В законопроекта няма нито дума за ЛНР и ДНР, всичко ще остане в Украйна", цитира го ИТАР-ТАСС от заседание на правителството. "Законопроектът за временно самоуправление на отделни райони в Донецка и Луганска области предвижда статут, който оставя тези райони в Украйна", предаде на свой ред Франс прес. Както е известно, ЛНР и ДНР са самопровъзгласилите си Луганска и Донецка народни републики.

Военната заплаха може да превърне военно-промишления комплекс на Украйна в локомотив за възстановяване на икономиката, изтъкна още държавния глава. В тази връзка той каза, че "една икономика без реформи е твърде слаба, за да победи".

Порошенко потвърди, че правителствените войски осъществяват прегрупиране в източната част на страната. "Само Господ знае колко време ще продължи примирието, затова нямаме право да се отпускаме", посочи президентът. Той уточни, че прегрупирането се прави не за нападение, а за отбрана на собствената територия.

Президентът заяви също, че ако се наложи, Украйна ще издигне на границата с Русия съвременна и мощна отбранителна линия, която ще е аналог на линията Манерхайм. Тази 100-километрова линия бе изградена през 20-те и 30-те години на миналия век във Финландия за сдържане на възможно нападение от СССР.

От думите му стана ясно, че от началото на примирието вечерта на 5 август са освободени 700 украински военнослужещи. ДНР и ЛНР твърдяха, че имат около 1000 пленени войници. Споразумението за примирие предвижда пълна размяна на всички пленници. Украйна държи около 300 пленени сепаратисти.

Порошенко каза още, че благодарение на примирието значително се е подобрило положението на фронтовата линия. "Преди примирието бе съобщавано, че Украйна губи дневно десетки свои герои", каза президентът.