Известният теоретичен физик Стивън Хокинг, който преди време сподели притеснението си, че изкуственият интелект и нападение от извънземни могат да заличат човешката раса, сега разкрива още едно мрачно предсказание – Хигс бозонът (наричан още "божествената частица") може да унищожи Вселената.

В предговора към новата си книга Хокинг разкрива, че ако частицата стане нестабилна, "Вселената може да претърпи катастрофален вакуумен разпад*", пише "Съндей таймс".

В книгата "Starmus: 50 години хора в Космоса", която ще излезе през октомври 2014 г., Стивън Хокинг пише, че по време на експеримент в земни условия може да бъде създаден нестабилен Хигс бозон, който да стане своеобразен тунел между "изкуствения и истински вакуум". В резултат на пробив в "Полето на Хигс", цялата Вселена ще премине в друго физично състояние. При това този преход ще е мигновен и необратим.

Според физика, цитиран от "СиНет", частицата "може да стане метастабилна при енергии над 100 млрд. гигаелектронволта".

"Това би могло да означава, че Вселената може да бъде подложена на катастрофален вакуумен разпад, като мехурът на истинския вакуум ще се разширява със скоростта на светлината. Това може да стане по всяко време и ние изобщо няма да забележим как се случва", продължава още физикът.

Хокинг обаче е категоричен, че тази заплаха е изключително теоритична. По думите му ускорителят на частици, който би могъл евентуално да достигне тези 100 млрд. гигаелектронволта, ще трябва да бъде по-голям от планетата Земя, "което едва ли ще се финансира в настоящия икономически климат", продължава ученият.

Най-мощният същестуващ в момента ускорител на частици е Големият адронен колайдър в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) край Женева, с помощта на който бе открита частицата Хигс бозон. Засега мощността му е едва 14 гигаелектронволта.

Загадъчният Хигс бозон - частицата, която обяснява защо материята има маса, бе открит през 2012 г., а през 2013 донесе Нобелова награда за физика на двамата учени - британеца Питър Хигс и белгиеца Франсоа Енглер, които първи предполагат съществуването й.

___________________

* Вакуумен разпад - ако Земята съществува в регион, известен като фалшив вакуум, тази област може във всеки момент да премине в по-нискоенергийно състояние. Този срив може да се случи със скоростта на светлината и нашите атоми няма да успеят да се задържат един за друг при вълната от енергия, която би последвала – всичко би се разпаднало.