САЩ обявиха, че над 40 страни ще участват по един или друг начин в коалицията срещу джихадистите от "Ислямска държава" (ИД).

От тези около 40 държави 25 са обявени в доклад на Държавния департамент. Други може да сътрудничат дискретно в различни области – дипломация, разузнаване, военна подкрепа, борба с наемането на бойци и с финансовите мрежи на ИД.

Режимът в Иран помага и съветва иракските кюрди срещу джихадистите, но уверява, че няма да координира действията си със САЩ, а Вашингтон отхвърли всякакво сътрудничество с Техеран. Сирия на Башар Асад също е персона нон грата в коалицията.

- Военна подкрепа

САЩ: американската армия извърши 148 удара от 8 август в северната и западната част на Ирак и над 800 военни съветници и войници са разположени да охраняват посолството в Багдад и да помагат на иракската армия. Барак Обама ще председателства на 24 септември заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на заплахата от чуждестранните джихадисти, действащи в Сирия и Ирак.

Канада: изпратила е десетки военни в Северен Ирак за 30 дни, които работят с американските военни, съветващи кюрдските сили.

Франция: доставка на оръжия на кюрдските сили и 58 тона хуманитарна помощ в област Ербил за един месец. Франсоа Оланд подчерта миналата седмица "важността на политическия, хуманитарен и ако е необходимо военен отговор за спазването на международното право". Според дипломатически източник би било "логично" Париж да участва във въздушни удари, но такова решение не е обявено.

Великобритания: определян като основен партньор, Лондон ще достави утре картечници и боеприпаси за кюрдските сили, засилвайки предишните си военни доставки. Помощта включва също обучаване на пешмергите. Лондон обмисля също да участва във въздушните удари, но все още не е взето решение.

Австралия: силно австралийско участие редом до американците с доставката на военна техника, оръжия, боеприпаси и хуманитарна помощ от Кралските военновъздушни сили. Нито един войник няма да бъде изпратен да се сражава, но според външното министерство Канбера обмисля да изпрати съветници и военни инструктори.

Германия: три планирани доставки за кюрдските бойци (30 противотанкови ракетни комплекси, 16 000 автомата и 8000 пистолета).

Италия: планирана за утре доставка на картечници и на леко оръжие, близо 30 000 автомата Калашников и противотанкови ракети, иззети от италианските съдебни власти преди около 20 години от кораб, плаващ към бивша Югославия.

Албания, Полша, Дания, Естония – доставки на военна техника.

- Хуманитарна помощ и дарения

Саудитска Арабия се ангажира да предостави 500 милиона долара на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Главният мюфтия определи джихадистите като "враг номер едно на исляма".

Кувейт: Хуманитарна помощ за 10 милиона долара

Австралия: приемане на 4400 иракски и сирийски бежанци, много доставки на хуманитарна помощ.

Великобритания, Канада, Франция, Норвегия и Полша също изпратиха хуманитарна помощ. Италия обеща 1 милион долара, Испания – 500 000 евро, Ирландия – 250 000 долара на УНИЦЕФ и 250 000 долара на Международната федерация на Червения кръст, Люксембург – 300 000 евро на Върховния комисариат на ООН за бежанците и на Световната програма по прехрана.

Турция: над 100 камиона с хуманитарна помощ и бежански лагер близо до Дахук, в Северен Ирак.

Дарения за Бюрото за координация на хуманитарните въпроси на ООН – Швейцария (10 милиона долара), Япония (7,8 милиона долара, включително и за други организации), Норвегия (6 милиона долара), Австралия (4,6 милиона долара), Дания (3,8 милиона долара), Нова Зеландия (800 000 долара), Финландия (680 000 долара), Унгария (150 000 долара), Южна Корея (200 000 долара).

Филипините са готови да се присъединят към съюза, съобщи секретарят им по външната политика, без да дава повече подробности.

- Персийският залив и арабските държави

Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия са на предна линия на фронта срещу ИД сред монархиите от Персийския залив. Но тяхната помощ трябва да бъде главно политическа и логистична. Вашингтон може да получи помощ и от Бахрейн, база на Пети американски флот, от Кувейт, който предоставя военни инсталации на САЩ, и от Катар, който предоставя на американците военновъздушна база в Удейд и приема военното командване за Близкия Изток и Централна Азия (Centcom).

Но отношението на Катар остава несигурно. Доха е подозирана от Запада, че финансира радикални ислямистки групировки. Страните от Арабската лига също се ангажираха да се борят срещу тероризма и ИД на "политическо, идеологическо ниво и в областта на сигурността", но индивидуално малко арабски страни са определили мащаба на участието си.

Египет поставя като условие за участието си съществуването на мандат на ООН. Американският държавен секретар Джон Кери ще се срещне в четвъртък в Джеда с дипломатическите лидери на страните от Персийския залив (Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Кувейт, Оман, Катар), на Ирак, Йордания, Египет и Турция. Ливан също ще участва в срещата.

САЩ подчертаха, че не става дума за копиране на намесата на коалицията от 49 държави в Ирак през 2003 г.