Шотландският премиер и лидер на Шотландската национална партия Алекс Салмънд отхвърли предложението на Лондон за по-широка автономия на Шотландия, предаде Ройтерс.

Салмънд заяви, че в пакета, обявен днес от трите основни британски политически партии – консервативната, лейбъристката и либералната – няма нищо ново.
„Това е опит за продажба на залежала стока в нова опаковка“,
коментира Салмънд.

Предложението на трите партии в Лондон беше посрещнато на нож и от председателя на групата на Шотландската национална партия в британския парламент Ангъс Робъртсън, съобщи също ДПА. По радио Би Би Си Робъртсън заяви, че офертата представлява „циничен опит за подкуп, който е съвършено прозрачен за гласоподавателите в Шотландия“. Лидерът на шотландските националисти в Уестминстър допълни, че предложението издава „паниката и отчаянието“ на британските политици.

Пакетът, чиито подробности още не са уточнени, по същество предвижда предоставяне на шотландския парламент на
инструменти, чрез които Шотландия да може да провежда собствена фискална политика
и сама да управлява разходите си за социални дейности. Според лидера на инициативата, бившият лейбъристки премиер Гордън Браун, работата по законодателния пакет може да започне още на 19 септември, ден след референдума за независимост, а предложенията могат да влязат в сила още през януари догодина.

Браун е шотландец и подкрепя оставането на Шотландия в границите на Обединеното кралство.
Социологическият институт Ти Ен Ес публикува вчера проучване на нагласите по повод референдума за независимост на Шотландия, от което стана ясно, че
броят на хората, които ще гласуват против отделянето от Великобритания, е намалял
за един месец от 45 на 39%, докато привържениците на независимостта са се увеличили от 32 на 38%. Разликата от само 1% между двата лагера е в рамките на статистическата грешка.

Трите големи британски национални партии са извънредно нервни заради предстоящия референдум, отбелязва АФП. Премиерът и лидер на консерваторите Дейвид Камерън и вицепремиерът Ник Клег от либералната партия, както и лидерът на лейбъристката опозиция Ед Милибанд днес ще отпътуват за Шотландия, за да защитят целостта на Обединеното кралство и да подкрепят кампанията на юнионистите.
В общо комюнике тримата лидери декларираха, че между тях има много различия, но по един въпрос са единодушни: че за всички ще е по-добре, ако Шотландия остане в рамките на Обединеното кралство.
Пред Би Би Си премиерът Камерън призова шотландците да не подкрепят независимостта и подчерта, че останалата част от Обединеното кралство иска те да останат част от него.

Според запознати с настроенията в Бъкингамския дворец кралица
Елизабет Втора е „ужасена“ от перспективата за разпадане на Обединеното кралство,
но няма да наруши задължението си за неутралност, съобщава АФП.

Програмата на шотландските националисти предвижда независима Шотландия да запази като свой държавен глава британския монарх по подобие на Канада.
Междувременно управителят на британската централна банка Марк Карни предупреди, че паричният съюз между независима Шотландия и Обединеното кралство е несъвместим с държавния суверенитет. По този начин Карни нанесе
удар върху очакванията на шотландците да запазят британския паунд като своя национална валута
след евентуалното обявяване на независимост, коментира Ройтерс. Карни припомни, че още през януари е обяснил, че успешният паричен съюз изисква трансгранични споразумения за данъците и разходите, както и за банковите правила.

ЕК пък коментира, че ако Шотландия бъде провъзгласена за независима държава, ще трябва да подаде молба за членство в ЕС и НАТО.