На 21 септември гуверньорът на БНБ Иван Искров ще представи цялостен доклад за Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи Сашо Дончев, председател на УС на БСК, на среща във формат 4+2, на която присъстваха работодатели, синдикати и финансисти. Сред участниците в срещата бяха президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, финансистът Емил Хърсев, вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков и бившият министър на културата Вежди Рашидов.
Идеята за днешния разговор е била на бизнеса, призна Сашо Дончев. Темата на срещата наистина е била КТБ и е била провокирана от изказванията на главния прокурор, които той е направил през седмицата.

Според Дончев наистина не е нормално главният прокурор да влиза в ролята на медиатор и да събира различни становища и компетентни мнения. В тази връзка той каза, че наистина БНБ е допуснала определени пропуски. Мнението на събралите се при главния прокурор Цацаров е, че банката трябва да бъде оздравена и да бъде направено всичко възможно тя да отвори врати.

Дончев поясни, че това на този етап няма как да стане без използването на публични средства. Но ако ситуацията продължи както е сега, след известно време тя няма да може да бъде спасена и с публични средства.

Представителят на бизнеса увери, че при главния прокурор днес са хора, които не са били лично заинтересовани от бъдещето на КТБ, което означава, може би че нямат депозити или кредити там, но това не важи за членовете на неговата организация, чиито бизнес силно е пострадал от затварянето на банката.

На 21 септември изтича тримесечният специален надзор, под който беше поставена банката. В края на юли обаче Управителният съвет на централната банка поиска от изпълняващия длъжността подуправител по банковия надзор да внесе предложение за удължаване на срока. В Закона за кредитните институции има такава възможност, като максималният срок е шест месеца. Срокът за внасяне на предложение за удължаване на специалния надзор изтича утре, 10 септември.