Иконата на Исус Христос Пантократор /Вседържател/ в катедралната църква "Успение Богородично" в Пазарджик трети ден пуска миро, видя с очите си репортер на „Марица.бг.”.
„Течността не бива да се докосва”, каза свещеник Яков, тъй като тя вероятно има божествен произход. Край иконата се усеща приятен аромат. Тя е разположена на "царския ред" на иконостаса, като се пада петата вдясно от "царските двери" на олтара. Никой от посетителите на църквата и служителите в нея не си спомня дали в града е имало друга икона, която да мироточи.

С дясната си ръка Христос благославя, като пръстите му образуват гръцките букви ІС ХС, съкращение на Исус Христос. Това разположение на пръстите е също нагледно учително средство - палецът, показалецът и средният пръст събрани заедно означават Светата Троица, а другите два пръста символизират двете природи на Христос (божествена и човешка).

Изключително рядко се случва подобно чудо, категорични са и свещениците. Мирото с мирис на тамян, примесен с благовония, се стича от ръцете на Христос. То станало особено видимо на Малка Богородица. Иконата е там от създаването на храма и е монтирана в иконостаса вероятно след неговото основаване през 1840 г. Какво означава това миро и защо се появява точно сега, е загадка, казват храмовите свещеници. В древността то често е било свързвано с изцелението.

Появата на миро върху иконата е предвестник на предстоящи войни и бедствия. Това се сочи като поличба за грях, твърдят възрастни мирянки, които топят пръстите си в него и правят кръстове на челото си. Щом Спасителят се е разплакал, значи сме много грешни, кръстят се бабите. Според други е знак, че Бог ще пази хората от града и ще им дари изцеление.

Мирото се приготвя от специална смес, съдържаща елей и 57 други съставки. Право да варят миро имат по местните православни църкви, като ритуалът се извършва от патриарха на Велики Четвъртък (в седмицата преди Възкресение Христово). Наричано още "елей на радостта", мирото и Миропомазанието запечатва във всички християни дара на тяхното тройно служение - царско, свещеническо и пророческо, разказаха свещенослужители.