До 2018 г. САЩ планират да доставят на Международната космическа станция (МКС) шест научни прибора, които ще помогнат за събирането на уникални сведения за повърхността и атмосферата на Земята, съобщават от НАСА.

По думите на ръководителя на научната програма на МКС в космическия център "Джонсън" в град Хюстън
"нова ера в наблюдаването на Земята ще започне още през този месец".

Тогава е предвидено към МКС да бъде отправен първият апарат от тази мисия – детекторът "Оушън уиндс сенсър", с помощта на който ще бъдат получени нови данни за ветровете над океаните. Те са много важни, тъй като ще помогнат за много по-точни прогнози за времетраенето на сезона на ураганите.
Вторият прибор, който предстои да полети към МКС до края на 2014 г., е наречен "Клауд еъросол транспорт систем". Той ще има задачата да изследва малките частици в атмосферата, които могат да имат пагубно влияние върху здравето на хората и върху световния климат.

Още два научни прибора – "Стратъсфиърик аеросол" и "Гас иксперимънт" ще бъдат установени на МКС през 2016 година. Те ще провеждат постоянен мониторинг на озоновия слой.
Според американските специалисти това е "жизнено важна задача", тъй като проблемът със загубата на озоновия слой на планетата с всяка изминала година се изостря.

Два други космически прибора – "Глобъл екосистем дайнамикс" и "Екострес" ще полетят към орбиталната лаборатория през 2017 и 2018 година. Те ще събират информация за растителния свят на Земята и за изменението на екосистемите.

Междувременно стана ясно, че НАСА разработва космическа подводница за изследването на океанските води на една от сатурновите луни, Титан, пише сп. "Ню сайънтист".

Спътникът на Сатурн е единственият друг обект в Слънчевата система, освен Земята, с океани в течно състояние на повърхността, припомня изданието.
Първоначалното предложение беше на Титан да бъде изпратена космическа лодка, която да изследва океаните на спътника.
Обяснявайки решението да конструират подводница, учените от НАСА казват:
"Ако изследваме океаните само с лодка, ще пропуснем куп вълнуващи открития".

Сега от американската космическа агенция планират да изпратят и лодката, и подводницата на Титан.
Според специалистите от НАСА подводницата ще може да изпраща сигнали изпод океанските вълни и ще проправи пътя към още по-вълнуващи бъдещи методи в космическите изследвания.