Кризата в Украйна и реакцията на другите държави показват, че трябва да спрем нашите зависимости от Русия, каза посланикът на Великобритания в България Джонатан Алън пред БНТ. В случая с България това е областта на енергетиката, подчерта той.

Алън направи това изявление по повод санкциите и засилените военноморски дейности и учения в Черноморието. “Различното между сега и преди една година е, че ние не знаем сега какво ще прави Русия. Ясно е, че има руски войници в Украйна – в една друга европейска държава. Това значи, че ние нямаме гаранции какво ще прави Русия в бъдеще. Затова е важно да покажем, че гаранциите за сигурността на НАТО е реална и важи”, коментира той.

На срещата на върха на НАТО в Уелс лидерите обсъдиха най-важните теми на глобалната и регионална сигурност, на нови военни стратегии заради агресията в Европа и Близкия Изток и разбира се военни бюджети, посочи Алън. “Те решиха да създадат нова сила за бързо реагиране, което означава, че НАТО сега може да изпрати войници, които имат по-добра подготовка, от базите в региона, които са по-близо. И може би най-важното за страните като България, които са в Източна Европа, е че се изясни от лидерите, че гаранциите за сигурност на НАТО още важи, още съществува”, заяви посланикът на Великобритания.

Относно отношенията на България с Русия, Алън поясни, че на всички им е ясно и разбират, че България има много силни връзки с Русия – между хора, между култури, между бизнес. Никой не казва, че България трябва да прави избор между Русия и Запада, поясни той. “Но това, което прави правителство на Русия, е да показва, че има избор за България между агресията и нелегалните действия и от друга страна международните правила на демократични органи като ЕС и НАТО”, добави Алън.

Според посланика на Великобритания у нас най-важните задачи пред бъдещото правителство и следващите няколко правителства в дългосрочен план е да елиминира зависимостта от руската енергетика. Според него не се знае как ще реагира Русия: санкциите влияят на икономиката на страната и Русия има нужда от доставките си на газ за Европа, защото Европа е голям пазар. И все пак никой не знае каква ще е реакцията им, затова е много важно да се намерят други източници.

Той коментира и проекта Южен поток. “Много е важно, че Южен поток трябва да се прави по правилата на ЕС и има сериозни въпроси от страна на Европейската комисия, заради което България бе права да спре строителството и да поиска да намери отговори на тези въпроси”, заяви Алън.
“Ние не търсим голяма реакция и интензивен конфликт, ние искаме да видим стъпки, които показват лидерите на Русия, особено правителството г-н Путин, че това, което те правят е нелегално, е неправилно и не могат да продължават. Тези санкции са причинени от факта, че е ясно, че се знае, че има руски войници в Украйна”, повтори той.

“Никой не говори за военна интервенция в Украйна, затова са тези санкции сега. Ние очакваме Русия да смени позицията си”, заяви посланикът на Великобритания у нас. Строгите британски правила не позволиха на Джонатан Алън да коментира Референдума за отделянето на Шотландия след десет дни. “Официалната позиция на страната е, че Великобритания иска да остане заедно и вярваме, че това е по-добро бъдеще за всички наши съграждани. Това обаче е въпрос на гражданите на Шотландия и те ще решават за себе си”, заяви Алън.

През месец май Алън ще бъде сменен на поста си у нас от Ема Кейт Хопкинс.