Софийският апелативен съд (САС) определи най – леката мярка за неотклонение за сочения за враг на руския президент Владимир Путин Николай Кобляков – подписка. Апелативните магистрати отмениха определението на градския съд, който му бе наложил мярка "домашен арест".

Така до приключването на производството по екстрадиция Кобляков вече е ограничен в това, че не трябва да сменя адреса си, без да уведоми съответните органи. От момента, в който е задържан на летище София той има изрядно процесуално поведение, посочи съдът. Така прецени, че няма опасност той да осуети производството по екстрадиция. Съдът посочи и че докато е бил под "домашен арест" имал разрешения от прокуратурата да напуска жилището си и той е спазвал отговорна процесуална дисциплина.

Кобляков е и с руско и френско гражданство и в съда днес предпочете да говори на френски. Той обясни, че работи върху проект за домове за възрастни хора и в края на август този проект е бил представен на вицепремиер на България. Кобляков заяви пред съда, че не е извършил никакво от описаните престъпления. Не е присвоявал и не е придобивал никакви активи, не е фалшифицирал никакви подписи. За досието от Русия смята, че е очевидно политически мотивирано.

Адвокатът му Биляна Писова каза, че от документите, с които се иска Кобляков да бъде екстрадиран единственото безспорно нещо е посоченият текст от чл. 159, ал. 4 от Наказателния кодекс на руската федерация. "Оттам нататък не мога да ви кажа какво конкретно той е извършил, тъй като формулирането за твърдени конкретни негови деяния е много неясно и на този етап за нас е невъзможно да си изясним всъщност какво е деянието, за което го обвиняват, че е осъществил състава на едно престъпление", каза защитничката му пред медиите. Тя все пак посочи, че текстът на този член е извършване на мошеничество с цел придобиване на чуждо имущество, чрез измами или злоупотреби с доверие.

За утре в Софийски градски съд е насрочено първото заседание по същинското искане за екстрадиция, каза още защитничката. Според нея случаят е много интересен като юридически казус. "Никога не е срещан досега или поне не е поставян на вниманието на съда в Люксембург, тъй като поставя въпроса за третирането на европейски граждани и съвместни действия при искане за екстрадиция от трета държава не членка на ЕС, когато гражданин на една държава се намира на територията на друга", каза адвокатът и посочи, че няма такава уредба и възникват много въпросителни.