Малайзийският самолет, който падна в Източна Украйна на 17 юли, е бил "ударен от множество обекти, които са пробили самолета с висока скорост", твърди доклад на холандския Борд за авиационна сигурност, публикуван днес. Според експертите няма доказателства за техническа или човешка грешка. Би Би Си отбелязва, че тези доказателства са достатъчни да се твърди, че MH17 е бил ударен от шрапнел от ракета.

Малайзийският самолет изпълняваше полет от Амстердам до Куала Лумпур. Всички 298 души на борда загинаха, повечето от тях холандци.

Холандските разследващи са използвали информация от черните кутии на самолета, записи на въздушния контрол, сателитни изображения и снимки от мястото на катастрофата, за да изготвят анализа си.

Според тях самолетът "се е разпаднал във въздуха вероятно в резултат на структурни щети, причинени от голям брой обекти, които с висока скорост са пробили самолета отвън".

Записите от пилотската кабина не разкриват никакви знаци за техническа неизправност или извънредна ситуация.

Това не е финалния доклад за катастрофата, но изводите са важни, защото са първата официална позиция за случилото се, отбелязва Би Би Си.

Докладът не отправя обвинения и не посочва отговорни за катастрофата. В момента обаче се провежда отделно криминално разследване от прокуратурата в Хага.

Холандският борд за авиационна сигурност ръководи международното изследване, което цели да събере информация какво точно се е случило на 17 юли.

Според украинското правителство и редица западни държави има стабилни доказателство, че проруските сепаратисти в Източна Украйна са свалили MH17 със системата за противовъздушна отбрана "Бук". Русия неколкократно отричаше обвиненията, че е предоставила такава технология на бунтовниците.

Експерти от Великобритания, Германия, Австралия, Малайзия, САЩ, Украйна и Русия работят заедно по случая. Според холандския Борд за авиационна сигурност финалният доклад ще бъде публикуван в рамките на една година.