Канцлерът на Германия Ангела Меркел публично обяви при какви условия ще бъдат свалени икономическите санкции срещу Русия. Ако планът за мирно разрешаване на конфликта в Украйна бъде спазван, то тогава ще може да се говори за сваляне на тези санкции, заяви тя за Inforadio.
„Искаме да видим реални действия. Това значи, че един мирен план не е достатъчен. Ако той бъде спазен, можем да говорим за сваляне на санкциите. Но първо искаме да дадем да се разбере, че това, което се случва в Източна Украйна и надявам се скоро да завърши – е нарушение на териториалната цялост на Украйна и сътрудничество на Русия с т.нар. сепаратисти, което ние не приемаме. Пътят за диалог остава отворен”, каза Меркел и добави: „Ще продължим тези преговори занапред, но първо трябва да бъдат изпълнени 12-те точки от мирния план”.

Според Меркел санкциите срещу руската икономика са единствената възможност за реакция на действията на Русия по отношение на Украйна, тъй като от самото начало е било ясно, че решение на този контакт не може да бъде постигнато по военен път. „Ако се оставим на течението, то вредата, която ще понесем, включително и за нашата икономика, би била по-голяма, отколкото ако действаме сега, но ясно даваме да се разбере, че ако се върнем към нормалните отношения, то санкциите ще бъдат свалени”, каза германският лидер.