Кметът на унгарското ромско село Черди – Ласло Богдан, успя за 8 години да отърве съселяните си от мизерията, да ги накара да работят здраво и да превърне гетото в европейско място за живеене. Днес 430-те жители обитават добре поддържани къщи, а нивото на престъпността главоломно спада. Само преди 10 години Черди е било населено място, в което царували насилието, мързелът и мръсотията.

"Бяхме като местните арабски терористи, всички се страхуваха от нас", твърди 40-годишният Богдан, който е израснал там, цитиран от TV7. За първи път той е избран на поста си през 2006 г. и веднага се зарича да промени живота в него, както и да откъсне хората си от усещането на обреченост. Най-напред съкращава драстично социалните помощи, а чрез национална програма успява да създаде 72 работни места в земеделския сектор. Местните започват да обработват пустееща земя, на която засаждат домати, чушки и картофи.

Паралелно с това се отпускат субсидии за ремонт на къщите и за построяването на бани в домовете на най-бедните. Кметът пък им помага да контролират разходите си, като сам се заема със счетоводството им.

И ако първоначално някои са били против да се откажат от безделниченето и да започнат да работят, днес почти всички са доволни. Не само защото имат възможност да работят и да изкарват средства, за да живеят нормално, но и защото вече не се страхуват от кражби.

За да намали престъпността, Богдан предприема интересна инициатива. Той организира екскурзии за млади роми до един от местните затвори, за да им покаже какво ги чака, ако нарушават законите. Девойките пък залягат над учебниците след емоционална екскурзия до един от близките университети. Така те разбират, че ранната женитба и бременност не са единствената алтернатива за тях.