Ясно е, че ще търсим помощ от Европа. Ние не можем да се справим сами с бедствията, тъй като те вече придобиха мащабни измерения. Това заяви по БТВ служебният министър-председател Георги Близнашки.

По-рано днес еиврокомисарят за бедствията Кристалина Георгиева, която беше издигната за втори мандат от кабинета "Близнашки", заяви във Фейсбук, че "остава на линия" във връзка с бедстващите райони. Тя обяви, че досега българското правителство не се е обърнало за помощ към ЕК.

"Задължително ще поискаме помощ. Още три са жертвите. Това е ужасна и нелепа смърт на хора в разцвета на силите си. За съжаление, има го и това, че поради немарливост си отиват хора, но и тези порои са незапомнени. Каквото и да си говорим, това е едно мощно природно бедствие, стихия, пред която на моменти се чувстваме безпомощни. Истината е, че там, където общините са си свършили работата, последиците не са така тежки и трагични", каза Близнашки.

Той посочи, че основният проблем, с който се занимава, откакто служебният кабинет е на власт, са бедствията.

Близнашки заяви, че правителството действа енергично и като доказателство за това посочи, че двама от неговите членове - Йордан Бакалов и Йордан Христосков - са били в района на бедствията броени часове, след като са се случили.

"Опитваме се да отреагираме бързо. Трябва да си дадем сметка, че това са проблеми, натрупани през годините", добави служебният премиер.

По отношение на връзката с изсичането на гори и наводненията, Близнашки коментира, че тя продължава и правителството полага усилия да въведе ограничения.

Според него, държавата не разполага с държавни фирми, при които той да вдигне телефона и да каже да се пратят хора и да се вдигнат две или три къщи. "Не могат вече проблемите да се решават по онзи познат начин отпреди четвърт век. Трябва да се разчита на солидарност между хората", каза още Георги Близнашки.