Престижният Харвардски университет получи най-голямото дарение в историята си в размер на 350 милиона долара от свой бивш възпитаник от Хонконг, който днес е мултимилионер, съобщи вестникът на учебното заведение.

Колосалното дарение на Джералд Чан е предназначено за Училището по обществено здраве на Харвардския университет. Парите ще бъдат използвани за справяне с пандемиите като ебола и в отговор на хуманитарните проблеми като бедността и косвените щети по време на войни и конфликти, уточнява вестник The Harvard Crimson.

Това е най-голямото дарение, получавано някога от университета в Кеймбридж, близо до Бостън, щата Масачузетс и третото в света в областта на образованието след 1 милиард долара за университета Веданта в Индия и 600 милиона долара, дарени на Технологичния институт в Калифорния.

Джералд Чан, който е роден в Хонконг, натрупва богатството си заедно с брат си Рони в сектора на капиталовите инвестиции. Той получава диплома от Училището за обществено здраве на Харвардския университет през 70-те години на миналия век и оттогава поддържа тесни връзки с учебното заведение.

Чан е собственик на жилище в Нютън, щата Масачузетс, и в последните години се сдобива с недвижими имоти на стойност 100 милиона долара в Харвард скуеър, историческия квартал на Кеймбридж около университета. В знак на признателност за щедрото дарение университетът прекръсти училището "Харвардско Т. Х. Чан училище по обществено здраве" в чест на покойния баща на мултимилионера, който също бил важен играч в сектора на недвижимите имоти в Хонконг.