Украинският президент Петро Порошенко обяви по време на посещението си в Мариупол, където проруските бунтовници се сражават с армията от няколко дни въпреки примирието, освобождаването на 1200 души, пленени от бунтовниците.

От началото на примирието с бунтовниците в петък вечер "успяхме да освободим 1200 от нашите пленници", заяви държавният глава, цитиран от Интерфакс-Украйна, без да уточнява дали става дума за размяната на пленници с бунтовниците, предвидена в споразумението от Минск.

Украинският президент написа в Туитър при пристигането си, че проруските бунтовници започнали да стрелят по контролни пунктове в околностите на Мариупол, след като научили, че той трябва да посети стратегическия пристанищен град за първи път от началото на конфликта. "Мислеха, че ще ме изплашат. Но никой не се страхува от тях", отбеляза Порошенко.

"Това е нашата украинска земя, няма да я дадем на никого", допълни той. Порошенко, облечен във военна униформа, пя украинския национален химн при пристигането си в Мариупол, последния голям град на изток под контрола на украинските власти. В последните дни, въпреки примирието, избухнаха сражения на редица места близо до Мариупол между бунтовниците и украинските сили, които отблъснаха атаките, съобщи армията. Една жена загина при стрелба през нощта в събота срещу неделя, а други трима души бяха ранени.