Броят на секциите в чужбина към днешна дата e 402. Това каза Силвия Мицова от Министерството на външните работи на заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори към МС, предаде репортер на БГНЕС.

Мицова поясни, че в петък секциите извън страната са били 362.Тя добави, че към момента секциите, в които съгражданите ни във Великобритания могат да гласуват са 30.

За разрешителните режими в Македония и Германия за откриването на допълнителни секции тя заяви, че и за двете държави са направени подобни запитвания. Практиката на Република Македония е да не дава разрешение за секции извън дипломатически и консулски представителства, така че такива не се очертава да има. В Германия е получено разрешение, което е изключение от правилото, с изрична молба от германската страна да остане изключение само за тези избори, съобщи още тя.

От администрацията на правителството пък информираха, че през миналата седмица е приключила процедурата с печатницата на БНБ за отпечатването на бюлетините, като договорът е сключен в петък.

По време на заседанието на Изборния борд представители на Сметната палата обявиха, че към днешна дата има 150 доставчици на медийни услуги, които са подали информация за своите тарифи и услуги. От Сметната палата сега очакват участниците в изборите също да предоставят данни и информация в хода за предизборната кампания. Беше припомнено на медиите, че в 30-дневен срок след приключването на изборите трябва да им предоставят официалните си данни и отчети за осъществените медийни услуги.

Представителите на ведомството заявиха, че Сметната палата в момента извършва одит по отношение на медийните пакети, като се анализират данните от ЦИК, от медиите и от участниците в изборите.