Украинските военноморски сили съобщиха, че започват днес учения в Черно море с участието на пет страни членки на НАТО, сред които САЩ, за да се гарантира сигурността на мореплаването "в кризисната зона".

Близо 2000 военни и 12 кораба, сред които седем украински и пет на страни членки на НАТО, ще участват в ежегодните маневри "Морски бриз", които ще се провеждат до сряда в северозападната част на Черно море, уточни говорителят на украинските военноморски сили Олег Чубок.

САЩ, Испания, Канада, Румъния и Турция ще участват в ученията, чиято цел е "да се установи територия на безопасно мореплаване в кризисната зона", съобщи украинското министерство на отбраната. Маневрите се провеждат редовно в Украйна от петнадесетина години във връзка с програмата на НАТО "Партньорство за мир", целяща засилване на връзките на Алианса с бившите съветски републики и страните от бившия Варшавски договор.

Провеждането в миналото на тези учения в Крим, анексиран от Русия през март, многократно предизвикваше протестите на Москва.

От 13 септември 200 американски парашутисти ще участват в друго международно военно учение "Бърз тризъбец 14", планирано в Западна Украйна. В него ще се включат също полски, румънски, молдовски, български, испански, естонски, британски, германски, литовски и норвежки военни.