Софтуерният гигант Google организира серия от дискусионни панели в редица европейски градове, започвайки от Мадрид. Целта е да се дискутира балансът между правото на неприкосновеността на личните данни и свободният поток от информация в мрежата, предаде „Ройтерс“.

Събитията се организират след решението на Европейския съд през май за въвеждането на „правото да бъдеш забравен“.

Панелът в Мадрид ще бъде първият от общо 7 такива в европейски столици на фона на усилията на Google да отговори на хилядите молби месечно за премахване на всякаква информация от резултатите в търсачката – от криминални досиета, срамни снимки, копия на онлайн тормоз до негативни медийни публикации.

До средата на юли компанията е получила над 90 000 такива молби и е приела повече от половината, откакто Европейският съд нареди да бъде премахвана информация, която е „неадекватна, несъстоятелна или вече не е актуална“.

Ако търсачката отхвърли молбата, човек може да обжалва решението в местния орган за защита на информацията. Във Великобритания досега са подадени 90 такива обжалвания, 70 в Испания, 20 във Франция и 13 в Ирландия.

След Мадрид дискусионни панели ще се състоят в Рим на 10 септември, в Париж – на 25-и, във Варшава – на 30-и септември, в Берлин – на 14 октомври, в Лондон – на 16 октомври и ще приключат в Брюксел на 4 ноември.

От Google съобщават, че ще излъчват сесиите на живо.