Между 50 и 100 лв. е средната сума, която са отделили българите за покупка на биткойни през август. Това показват резултатите за първия месец работа на единствения битомат в България. Той се намира в бизнес сградата “Интерпред” в София. Общият оборот на устройството за този период е 11 000 лв. През него може само да се купува виртуална валута, но не и да се продава.

“Най-малката покупка на биткойни от битомата у нас е за 2 лв., а най-голямата - за 4000 лв.”, обясни Павел Чорбаджийски, председател на Българската биткойн асоциация, цитиран от в. „Труд“. Сумата от 4000 лв. е и таванът за еднократна покупка на биткойни от устройството. Според Чорбаджийски резултатите от август не са показателни, защото е първият месец от работата на битомата, а и е отпускарски период. “До края на годината ще може да преценим какви още инвестиции в устройства да направим”, допълни той.

Според специалиста постепенно у нас ще се появят още битомати. В света вече имало над 30 производители. Пловдивска фирма също се опитвала да произведе свой битомат и вероятно скоро ще има резултати.
Освен чрез покупка желаещите могат да се сдобият с биткойни и като сами ги “изкопаят” като правят изчисления със специализиран софтуер в екип с други компютърни специалисти. За целта трябва да имат и мощен хардуер, с който може да се генерират биткойни. Проблемът е, че колкото повече хора копаят, толкова по-мощни компютри са необходими. А и процесът е като тото - може с месеци да не се сдобиеш с нито един биткойн.

В момента един биткойн се разменя за 753 лв. На големите международни борси цената е около 500 долара. Това са доста по-ниски нива в сравнение с последните месеци на миналата година, когато цената се движеше между 700 и 1000 долара. Валутата е проектирана така, че да достигне максимален брой от 21 млн. единици през следващите 10-20 години. Ограниченото предлагане трябва да я защитава от инфлация.

Около 4% е надценката при покупката на биткойни през първия битомат, поставен в София. Тя се изчислява върху осреднената текуща цена на големите борси за обмен на виртуална валута като “Битпей”, “Кракен” и “Битстамп”. Цената на покупката от банкомата се изчислява в левове.

Цялата процедура става в три стъпки. Устройството приема банкноти от 2, 5, 10, 20, 50 и 100 лв. Те трябва да се подават в машината една по една, докато се достигне желаната стойност на покупката. Тогава клиентът трябва да натисне бутонът “Биткойн превод”.

След това клиентът трябва да сканира т.нар. QR код. Чрез него всъщност се посочва в коя сметка да бъдат преведени биткойните. Кодът може да е изобразен на разпечатка с добро качество, а също и на екрана на телефон или таблет. Така до 5-10 секунди на екрана на битомата трябва да се появи сметката на потребителя. Ако това не стане, човек трябва да смени QR кода с друг.

Собствениците на устройството предупреждават, че след като клиентът получи потвърждение за изпратените биткойни, е добре да натисне където и да е върху екрана, за да го върне в началното му състояние. Това става и автоматично след кратка пауза, но през това време някой друг, който се е приближил до битомата, може да прочете данните за предишната покупка.