Десетки вярващи от рано тази сутрин изпълниха столичния храм Рождество Богородично за св. Литургия, предаде репортер на БГНЕС.

Днес Църквата отбелязва раждането на Пречистата Дева Мария. За да отслужи св. Литургия в храма дойде Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Патриархът е за втора поредна година на този празник в храма в столичния кв. "Лагера". Това тук го считат като един вид оценка за това, което са направили и което правят. Самият храм е добре поддържан и обновен от 4 години. А иначе строежът му започва през 1925 година, а завършва 1935г. Той има и интересна история, тъй като е изграден с помощта на бежанци, които дошли от Тракия, Добруджа. Емилия Йолова, която е счетоводител на храма каза, че е била силно впечатлена, когато я повикали, че те бежанците тръгнали с малко и построили с малко храма, до него училището и читалището. "Това говори много – всъщност тази духовност ни е съхранила", каза жената. Преди няколко години решават да се доизгради храмът в първоначалния му вид и така от 4 години работи обновеният храм. Той все още не е изографисан. Тя благодари и на всички, които са им помогнали за строежа – фирми, които участвали с материали и хора от квартала, които продължават да помагат.

На днешния празник жената сподели, че се моли преди всичко за здраве, но и да бъдем по-единни, по-обединени.

В този храм от 11 години е отец Андон. Той каза, че има повече хора в храма и тук идват и много млади хора. Днес е денят на Рождество Богородично – Пресветата Дева, която е родила Спасителя.

Да роди скоро първото си дете очаква и Спириана. Бъдещата майка бе дошла в храма от рано сутрин и заради предстоящото раждане се надява Богородица, чийто празник отбелязваме днес да й помогне. Младата жена е убедена, че вярата ни прави по – добри и ще се помоли всички да бъдем по – добри и по – силни. "На хората им липсва вяра, защото изглеждат все по – угрижени и все по – тъжни, а вярата ти дава сили да продължиш, когато ти е трудно", каза жената.

В съслужение с патриарха в празничната св. Литургия участва и софийският митрополитски викарий - Браницки еп. Григорий, храмовото духовенство и столични свещеници. Освен храма в кв. Лагера, редица храмове и параклиси в Софийска епархия на този ден празнуват своя храмов празник.