Изгодни на енергийните дружества договори и многобройни далавери оскъпяват тока у нас. Това коментира бившият вече член на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков. По неговите думи в поисканото увеличение на цената на електроенергията в рамките на 18% се включват и т.нар. „технологични разходи“.

Към момента все още липсва методика за тяхното изчисляване. За това енергийните дружества ги пресмятат като разлика между цената на тока на Националната електрическа компания (НЕК) и количеството, което е било купено. "Така в сумата влизат и кражбите, и неплатените сметки", обясни Божков в ефира на TV7.

Експертът припомня, че преди подписването на договорите с ЕРП-тата, държавата ни е била готова да им даде 15% за въпросните технологични разходи. Междувременно техният дял в останалите европейски страни не надхвърля 8 на сто.

"В преговорите тогава участваше и сегашната шефка на ДКЕВР. По-късно успяхме да намалим процента на 8%, но сега те настояват той да стане отново 10%. Остава отворен въпросът дали назначенията в ДКЕВР са направени в изгода на тези дружества и ще бъде ли удовлетворено искането им", подчерта уволненият член на регулатора.

Еленко Божков допълни, че има открити несъответствия между обявената инвестиционна програма с похарчените по нея разходи и онова, което е направено наистина. “При проверка са открити множество нарушения, като са съставени над 400 акта, а глобите достигали сумата от 20 млн. лв. Сега обаче не е ясно какво ще стане с тези актове”, съобщи Божков.

Припомняме, че в средата на седмицата Министерски съвет освободи трима от членовете на ДКЕВР. Сред тях бяха председателят на регулатора Боян Боев и неговият заместник Лилия Младенова. Третият човек беше Еленко Божков, който правителството освобожди заради конфликт на интереси. Това потвърди вицепремиерът Екатерина Захариева. На тяхно място бяха назначени Светла Тодорова, която ще бъде и новият председател на ДКЕВР. Членове на комисията стават Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова.