Срещу една фактура от 200 лева може да бъде внесен цял камион с плодове и зеленчуци, които струват хиляди. Това коментира председателят на земеделски съюз „Александър Стамболийски“ Спас Пенчев. „По този начин се ощетява държавата, първо затова, че не се плащат данъците, второ – подбива се много цената на българското производство и то става неконкурентноспособно”, допълни още той.

Според него контролът по граничните пунктове за експорт на земеделска продукция не е достатъчен. Експертът посочва като основен проблем това, че стоката не се внася на реални цени у нас, а на подценена стойност. „Това унищожава българското производство“, алармира Пенчев в интервю за агенция „Фокус“.

Председателят на земеделския съюз подчерта, че по този начин експортът „убива възможностите на българските производители и не им дава никаква печалба”. По неговите думи площите, които се обработват със зеленчуци и овощни дървета, не са много и те не получават достатъчно субсидии за обработена земя така, както получават зърнопроизводителите.

„Като няма други доплащания и дотации на тези два отрасъла, които са много важни за област Благоевград, поставят в много неизгодно положение нашите производители”, обясни Спас Пенчев. Според него именно това е причината голяма част от тях да се отказват от едно сериозно и мащабно развитие на отрасъла.