На 6 септември 2014 г. се навършват 129 години от съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Съединението е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I.
Така българите отхвърлят несправедливостта, наложена от Великите сили през юни 1878 г., която разкъсва един народ с хилядолетна история и култура.
Съединението е последвано от други исторически събития като Илинденско-преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и Балканската война от 1912-1913 г.
Всички те са насочени към обединението на българите, към тяхното присъединяване към Майка България.
Днес президентът Росен Плевнелиев ще присъства на честването на годишнината в Пловдив. Държавният глава ще участва в тържествената заря-проверка на площад „Съединение“ и ще произнесе слово.
Преди това той ще разгледа изложбата „Светът на Яворов“, посветена на 100-годишнината от кончината на поета революционер, в Регионалния исторически музей в града.
На тържествата ще присъстват служебният премиер Георги Близнашки, представители на изпълнителната и на местната власт.
Националният военноисторически музей в София ще отбележи деня с най-новата си изложба „София – столица на съединена България“. По повод на празника музеят обявява и Ден на отворени врати за хронологичната и външната си експозиция.
Годишнината ще бъде отбелязана и в мавзолея на Александър I Батенберг в столицата от 11,30 ч. На честването ще присъства заместник-кметът на София Тодор Чобанов.
В Плевен по повод на Деня на Съединението ще се състои тържествен ритуал пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк. Церемонията ще започне в 11,00 ч. с панихида за загиналите от полка в Сръбско-българската война от 1885 г., след което ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. Подготвен е концерт, който ще се състои в алеите на Градската градина след ритуала за отдаване почит към загиналите за свободата на България.
Община Русе организира тържествена церемония от 11,00 ч. пред Паметника на Свободата в града.
В Сливен тържественото честване ще се състои на централния градски площад „Хаджи Димитър“. От 11,30 ч. ще започне церемонията по издигането на националното знаме.
С тържествен ритуал по издигането на националното знаме и с благодарствен молебен ще започне и честването в Ямбол. През целия ден музеят на бойната слава в града ще бъде отворен за посетители.
В Благоевград ще почетат датата с полагане на венци и цветя пред паметния знак на загиналите във войните за Освобождението и Обединението на българския народ пред зала „22 септември“. Ритуалът ще започне в 11,00 ч.
Община Сандански ще отбележи тържествено националния празник от 10,00 ч. пред паметника на загиналите във войните в гр. Сандански ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. Тържествено слово по случай празника ще произнесе заместник-кметът на общината Васил Бабалев.
По случай празника и 100-годишнината от първото организирано туристическо изкачване на най-високия връх в Стара планина – връх Ботев, над 150 туристи ще тръгнат от четири различни хижи и ще достигнат до върха, съобщи председателят на туристическо дружество „Амбарица 21“– Троян, Румен Узунов. Той заедно с Българския туристически съюз е организатор на похода.
Узунов добави, че туристите са от 12 туристически дружества от цялата страна, а това е първото подобно организирано изкачване на връх Ботев от четирите възможни хижи. Първият лъч ще бъде от Калофер през хижа „Рай“, вторият е от Карлово през хижа „Васил Левски“, третият е от Априлци през хижа „Плевен“ и четвъртият – от Априлци през хижа „Тъжа“.
Четирите лъча трябва да се съберат в 12,00 ч. на върха. Ще бъдат наградени най-възрастният участник – 79-годишният Пенко Пеевски от Троян, и най-младият, който ще бъде определен на върха.