„Най-търсеният човек“ е екранизация по едноименния световноизвестен роман на майстора на шпионските трилъри Джон Льо Каре. Освен с напрегнатия сюжет и много обрати, филмът ще се запомни и с последната роля на Филип Сиймур Хофман, който бе намерен мъртъв на 2 февруари в нюйоркския си апартамент. Съмненията са, че 46-годишният носител на „Оскар“ за образа на Труман Капоти в „Капоти“ е починал от свръхдоза.
В „Най-търсения човек“ Хофман е Гюнтер Бакман - лидер на германски шпионски екип, който прави всичко възможно, за да разгадае заплетена мистерия. Действието се развива в Хамбург, в наши дни. В града пристига измъчван млад мъж получеченец, полу-руснак, който отчаяно търси помощ, за да спаси богатството на своя вече починал баща, депозирано в банка. Никой обаче не вярва на казаното от него. Дали той наистина е жертва на голяма финансова измама или е екстремист, който планира да сее разруха с парите?
Заплетени в тази интрига се оказват агент на ЦРУ /Робин Райт/, дългогодишен банкер от Англия /Уйлям Дефо/ и млада адвокатка /в ролята Рейчъл Макадамс/, която се е зарекла да помага единствено на обикновените хора. В същото време всички свързани със случая са тайно наблюдавани от умния и хладнокървен Гюнтер Бакман.