"Има причини да се случи това, може би тази безразборна сеч нагоре по горите. Не можем да си обясним откъде дойде тази вода". Това разказа 54-годишният Петър от Берковица, който днес цял ден се опитва да почисти дома си, който е във вода и кал.

От момента, в който е спрял дъждът, Петър и семейството му се опитват да почистят калта от двора и от мазето си. Вчера семейството се прибрало от почивка в Турция, но бързо забравили хубавото, защото в Берковица им предстояло лошо. Не са очаквали подобно чудо и дори в ранния следобед все още през сълзи разказаха, че са преживели нещо страшно. Къщата на семейството е близо до реката, но все пак има една улица ги дели от нея. Водата все пак успява да достигне до тях и пълни мазето и двора с кал.

Металните ограждания на намиращия се наблизо мост са разрушени, а и голямата част от брега покрай реката е отнесен. Петър все още не може да си обясни как се е случило всичко. "Колко да е валяло, че да дойде тази вода", пита мъжът и си спомня, че наводнения е имало и преди, но такова чудо, с толкова много вода по улиците, никога не е виждал. Виждайки водата семейството се изплашило и първоначално не мислело за имуществото, а че е важно те да са здрави. Въпреки своята възраст, при тези думи мъжът не успя да сдържи сълзите си и се разплака.

Всичко стана за около един час, разказа и Пепа, която е на 65 години, но и тя не си спомни да е виждала подобно нещо досега, нито е очаквала такова чудо. "Това е нещо страшно", сподели жената. Не знае каква е причината, но изброи възможностите – обилни дъждове, непочистено корито. "Едно е сигурно – някои хора не са си свършили работата. Ужасно е", каза тя и също е категорична, че никога тя и близките й не са преживявали подобно нещо. По думите й, коритото на реката е било чистено.

Към 15:00 часа заместник-кметът на Берковица Радослав Найденов разказа, че по първоначални данни около 100 домакинства са засегнати от наводненията. Частично разрушени са три къщи. Освен наполовина падналата къща, за която БГНЕС разказа, други две са с разрушени пристройки. Евакуирани са били две семейства, които обаче не поискали да се настанят там, където им е предложила общината, а отишли при близки.

Бедственото положение най-вероятно ще остане в сила и утре, защото местната управа има притеснения от подновяване на валежите. Ситуацията се следи денонощно, а към 15:00 часа в 90% от града е имало електричество.

Всичко случило се в Берковица е заради бързо покачилото се ниво на реката, според зам.-кмета. Той смята, че всичко е станало за 40-50 минути вследствие на дъждовете. "Ние нямаме водосбори и водоизточници над града, като язовири и микроязовири, така че за нас обяснението е дъждът", каза той.

Бедственото положение бе обявено в Берковица заради проливния дъжд и придошлата река, която минава през града. Водата отнесе стопански постройки, една къща бе срутена. Остава бедствено положението и в Георги Дамяново. Ситуацията в общината е изключително сериозна, придошлата река Дългоделска Огоста е отнесла всички мостове по пътя си с изключение на този пред кметството в село Говежда. Селото е без питейна вода заради прекъснат довеждащ водопровод. Тежко положението заради поройни дъждове и в Севлиевско, Силистра, Бургас, Пловдивско, Монтанско.