САЩ ще формират коалиция от 10 държави, които ще имат основна роля в борбата със сунитската джихадистка групировка „Ислямска държава“ в Ирак, заяви на срещата на върха на НАТО държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

Десетте държави са: САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша, Дания, Турция, Австралия и Канада.

Кери призова всички тези съюзници да дадат своя принос в борбата срещу „Ислямска държава“.
Те обаче няма да изпращат войници в Ирак, това ще е „общата червена линия“, подчерта той.

Държавният секретар на САЩ призова до започването на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно този месец
да бъде изработен план за борба с джихадистите.

НАТО няма да участва в никакви бойни операции в Ирак и помощта за тази страна в борбата ѝ срещу джихадистите ще се предоставя от отделни държави и партньори, заяви представител на западно правителство, цитиран от Ройтерс.
Очаква се лидерите от алианса да се договорят днес пактът да помогне при организирането на помощта за Ирак в областта на сигурността, включително чрез координиране на доставките по въздуха, посочи той.

Според въпросния източник, пожелал да запази анонимност, НАТО ще създаде своеобразен
център, който да координира предложенията за военни пратки и ще осигурява транспортни самолети.

Страните членки на НАТО осъдиха единодушно „варварските и възмутителни действия“ на „Ислямска държава“, предаде Франс прес, цитирайки британския премиер Дейвид Камерън.

На откриването на втория ден от срещата на върха на НАТО в уелския град Нюпорт Камерън заяви, че заплахите на тези терористи само ще засилят решимостта на Запада да защитава ценностите си.

Днес се очаква НАТО да вземе решение за създаване на
сили за бързо реагиране с щаб в Полша и подразделения в Източна Европа,
каза още Камерън.

Той допълни, че Великобритания ще се включи с 3500 военни в силите за бързо реагиране. Лондон е поел ангажимент да увеличи разходите си за отбрана до 2% от брутния си вътрешен продукт, като 1/5 от тях ще бъдат предназначени за техническо преоборудване на армията, съобщи британският премиер.