Италианската мафия и руските, китайските и грузинските й конкуренти печелят над 19 млрд. евро годишно само от фалшифицирани стоки, пише американското списание Newsweek. Приходите пък се ревинвестират в легални видове бизнес, показва изследване на Европейския съюз (ЕС), което предстои да бъде предоставено на Европейската комисия (ЕК).

„Начините за правене на пари, използвани от организираните престъпни групировки (ОПГ), се променят“, коментира директорът на изследователския център Transcrime към Католическия университет Сакро-Куоре в Милано, координатор на научната група, съставила доклада.

Според изданието сумите, които е необходимо да бъдат изпрани и инвестирани са „колосални“. Изследването показва, че миналата година освен 19-те млрд. от стоките менте, още 6 млрд. евро ОПГ са спечелили от хероин, 5 млрд. – от кокаин и канабис и „само“ 4 млрд. евро – от проституцията. Според Newsweek печалбата надхвърля 30%.

Печалбите от инвестициите на мафията в легален бизнес не са толкова големи, но също са от значение. „Но все пак доходността е един от мотивите за подобни вложения“, обяснява Савона.

Великобритания се споменава от списанието като едно от атрактивните места за подобни инвестиции. Лондон непреднамерено приема инвестиции от руски, грузински и китайски банди в банково дело, ресторантьорство, недвижими имоти, търговия на дребно, спорт и букмейкърство. Но на лидерски позициии според Newsweek оставали италианските ОПГ.

Във Финландия руските банди на мотоциклетисти инвестират в автосервизи, компании за почистване, частни охранителни агенции и публични домове. Във Франция китайски банди предпочитат имотния сектор, търговията на дребно и на едро, а руски и грузински – основно хотелите и луксозното строителство.

"Италианските банди сега малко инвестират в Италия, тъй като има риск от разоблачения", коментира Савона. Затова сега италианците инвестират в Швеция, като да познават шведския няма нужда – достатъчно е да си намерят счетоводител. „Те никого не убиват и изобщо си траят, тъй че полицията не ги безпокои“, каза специалистът.

Инвестициите на ОПГ засягат цялата Западна Европа. Това вреди не само на законопослушните предприемачи, които конкурират с фирмите, основани от мафията, но и на частни лица. „Например ОПГ не изкупуват апартаменти по цени над пазарните и изтласкат другите от пазара“, казва Кенът Райджок с опит в прането на пари.

Коренният проблем е в това, че легалната икономика извлича ползи от паричните потоци, а ОПГ има нужда да си пласира някъде парите, констатира списанието. Савона съветва органите на реда да не се ограничиват с борбата срещу пране на пари, а да създават „сравнителни карти на мафиозната активност“. Тогава пък в Амстердам може да се окаже „по-горещо“ от Палермо.