Надяваме се на чудо, но откъде ще дойде не знам. На никого не го пожелавам. Изживявам трагедията в Мизия, трудът ни години наред за половин час отиде на вятъра. Ние в момента сме на улицата.

Това разказа през сълзи Димитринка Геова, половината от нейната къща бе отнесена от реката в Берковица, предаде БГНЕС.

Двуетажната постройка е била със здрави основи, но въпреки всичко силната вода я отнася наполовина. В нея живеели 4 семейства и в трагичната нощ там са били 9 души. Всичко започва снощи, когато дъждът постепенно започнал да се усилва. Първо силната река отнася двора, който изчезнал за 30 минути, заедно с него изчезва и работилницата на съпруга й, животни и дърва, които са приготвили за зимата. Не успяват да се качат на 2-рия етаж, защото се чул тътен. "Къщата се тресеше от влаченето на камъните и така след няколко часа я нямаше вече. Всичко отиде в реката", разказа жената. Така всичко в този дом е наполовина-и покривът и 2-ият етаж и първият и всичко.

Докато разказа през сълзи за случилото се в нея се усещаше и яд, заради това, че живеейки на завоя на реката те са очаквали тя да създаде проблеми за къщата им. Затова писали молби, внасяли жалби, чакали да им бъде изградена стена, молбите им били до 3-ма кметове поред, но единственото, което получавали било обещания, а резултатът е половин къща. "Надявахме се, че няма да се случи това нещо, но при такава сила, такава вода, нямаше как къщата да издържи", каза тя. Съпругът й заяви, че вече няколко часа никой нищо не предприема, пред къщата има няколко полицаи, които не дават да се влиза вътре, тъй като е опасна. Колкото до това защо се случи всичко, той каза, че много е валяло в Балкана и е дошла много вода, а и се съгласи, че изсичането на горите също е допринесло за това.

Бедствено положение е обявено в Берковица заради проливния дъжд и придошлата река, която минава през града. Водата отнесе стопански постройки, една къща се е срутила. Остава бедствено положението в Георги Дамяново. Ситуацията в общината е изключително сериозна, придошлата река Дългоделска Огоста е отнесла всички мостове по пътя си с изключение на този пред кметството в село Говежда. Селото е без питейна вода заради прекъснат довеждащ водопровод.

Тежко положението заради поройни дъждове и в Севлиевско, Силистра, Бургас, Пловдивско, Монтанско.