Тежки сражения избухнаха в покрайнините на украинския пристанищен град Мариупол само няколко часа преди започването на преговорите за възможно примирие.

Серия от експлозии бяха чути в основния бастион на бунтовниците Донецк тази нощ, явно идващи от летището в града. Мариупол стана поредната гореща точка в близо петмесечния кнфликт в Източна Украйна, тъй като проруските бунтовници провеждат контраофанзива, при която завзеха земя от силите на правителството за няколко дни.

Журналисти на Франс прес съобщават за ожесточена стрелба в източната част на града, където украински милиции от доброволци атакуват редица пропускателни пунктове на бунтовниците. Украинските правителствени сили обсаждаха от няколко седмици в Донецк, най-големия град в индустриалния изток на страната. Но сега войските се изтеглят от позициите си около града заради напредването на бунтовниците.

Подновяването на сраженията става въпреки надеждите, че преговорите в беларуската столица Минск по-късно днес по предложения от руския президент Владимир Путин мирен план ще доведе до примирие.