Въпреки появилите се плахи надежди за примирие и постепенна деескалация на украинския конфликт западните медии продължават да пишат за подготвяния от ЕС и САЩ нов цикъл от строги санкции срещу Русия.

Според британския "Дейли телеграф" тяхната цел е "да принудят Владимир Путин да напусне бойното поле" в Източна Украйна и да се върне на масата за преговори. Ще бъдат наложени експортни ограничения върху руските държавни енергийни и отбранителни фирми. Ще бъдат замразени авоари и ще бъде наложена забрана за пътуване на Запад на още членове от вътрешния кръг на руския президент, твърдят неназовани източници на изданието.

"Гардиън" пише, че САЩ и Великобритания също са скептични относно намеренията на Путин и призовават за по-силен дипломатически и икономически натиск, включително и чрез заплаха с нови санкции срещу Москва. Затова се очаква днес ЕС да обяви новите санкции, отбелязва вестникът.

Според "Дейли телеграф" обаче западните лидери се опасяват, че досегашните санкции слабо са повлияли върху подкрепата на Москва за сепаратистите в Източна Украйна. Кореспондентите на вестника от срещата на върха на НАТО в Уелс се спират на руските предупреждения, че "засилването на сътрудничеството между НАТО и Украйна и каквито и да са стъпки към включване на бившата съветска република в алианса ще провалят всякакво мирно споразумение".

Цитира се и вчерашното изказване на руския външен министър Сергей Лавров, че "някои западни партньори, и за нещастие, най-влиятелният партньор - САЩ, искат НАТО да победи и искат да видят ситуация, при която Америка диктува на всички".

Вестникът отбелязва и скептицизма, изразен от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на срещата в Уелс относно мирния план, който се очаква да бъде съгласуван на срещата на контактната група за Украйна в Минск днес.

"Значение има най-вече онова, което става "на терена". Изхождайки от собствения си опит, ние трябва да бъдем предпазливи в нашите очаквания", казал Расмусен.

А лондонският "Гардиън" изтъква думите на натовския шеф, че е виждал и преди подобни "димни завеси" от страна на Русия, което го кара да бъде предпазлив, но все пак добавя, че би приветствал "сериозно политическо уреждане".

Постигането на трайно мирно споразумение ще бъде трудно.

Украинските власти едва ли биха приели споразумение, което признава контрола на проруските бунтовници върху части от украинската територия, но са наясно, че силите на Киев са понесли такива загуби през последните две седмици, че не могат да продължат да се бият, подчертава "Гардиън".

Вестникът прогнозира, че заключителният документ на срещата на върха на НАТО в Уелс ще съдържа заклеймяване на Русия и силна подкрепа за Украйна в сегашната криза. Отбелязва се обаче, че въпреки това и по този въпрос има явни различия сред съюзниците.

САЩ, Великобритания и Полша настояват за максимално "силен" език в документа, докато Германия се опитва да смекчи формулировките.

Различията се проявяват и в подхода към новите санкции. Вашингтон и Лондон настояват те да бъдат наложени независимо дали днес в Минск ще се постигне прекратяване на огъня. Други страни обаче се колебаят, отбелязва "Гардиън".

Някои европейски министри звучат по-оптимистично относно шансовете за примирие, отколкото Белият дом. Вестникът отбелязва изразеното вчера от Германия виждане, че контактите между Киев и Москва сега изглеждат много по-надеждни, отколкото когато и да било през последните пет месеца.