Лидерът на “Ал Кайда” Айман Зауахири обяви, че създава индийски клон на терористичната групировка, който трябва да “понесе знамето на джихада в страните от Южна Азия”, предаде Би Би Си.

Зауахири обяви във видеообръщение, че новият клон ще премахне границите и ще обедини в халифат мюсюлманите в региона, водейки борба в Индия, Мианмар и Бангладеш. Експерти обясняват появата на новата организация с опит на “Ал Кайда” да изземе инициативата от конкурентната групировка “Ислямска държава”, контролираща значителна част от Ирак и Сирия.

Джихадистите от “Ислямска държава” вече контролират територия на Ирак, сравнима по площад с Великобритания, повече от 200 хиляди кв.км, твърди американското разузнаване. Групировката контролира значителна част от басейна на реките Тигър и Ефрат в Ирак. По американски оценки от продажбата на нефт, контрабанда и рекет джихадистите печелят до 1 млн. долара дневно.

В същото време косовският журналист Висар Дурики разкри, че е бил заплашван с екзекуция в собствената си страна от сънародници религиозни фундаменталисти, предаде Франс прес. Дурики отразява всякакви новини, свързани с религиозния екстремизъм, включително и насърчаването на косовски младежи да вземат участие в джихада в Сирия.