Преподавателят по римско право Теодор Пиперков от София е издъхнал във вторник пред първокурсници от ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" във Велико Търново. Същият ден дошла вестта и за кончината на зам.-ректорът проф. Багрелия Борисова, която страдала от онкологично заболяване.
В злощастния ден асистентът говорел пред пълна с над 50 студенти аудитория, съобщава "Труд". Ненадейно се хванал за сърдечната област, превил се и след секунди се строполил на земята. Присъстващите в залата се обадили на тел.112. Пристигнала линейка, но лекарите успели единствено да констатират смъртта му.

"По принцип Пиперков е преподавател от Софийски университет, но води дисциплината римско частно право като титуляр и във ВТУ. Получил е масиран инфаркт и издъхнал на място", потвърди ректорът на висшето учебно заведение проф. Пламен Легкоступ.

Теодор Пиперков завършва право в СУ ”Св. Климент Охридски” през 1984 година. Става главен асистент в Юридическия факултет през 1999 година.

Специализира в Хамбургския университет. Член е на Дружеството за германо-българско правно сътрудничество. Той е и заместник-директор на Института по германско право към Юридическия факултет на СУ.

Преподава във Великотърновския университет от 1996 година. Там чете курсове по римско частно право.

17 декември се оказа черна дата за търновската Алма-матер. Същия ден се получила вест и за смъртта на един от зам.-ректорите. Проф. Багрелия Борисова отговаряше за евроинтеграцията и международното сътрудничество. Тя пък била покосена от онкологично заболяване, засягащо мозъка.