Във връзка с усложнената метеорологична обстановка и падналите проливни дъждове в периода 2 и 3 септември на територията на община Златица кметът на община Златица обяви със своя заповед бедствено положение в селата Петрич и Карлиево, съобщиха от Областната управа в София.

От страна на Областна администрация на Софийска област незабавно беше назначена комисия, която съвместно с представители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" посетиха двете села. Комисията направи оглед и на ВЕЦ "Калето", към язовир "Жеков вир". При огледа е установено, че в с. Петрич водите на р. Тополница преминаваща през селото са излезли от коритото си и са залети мазета на сгради намиращи се в непосредствена близост до реката. Екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са в готовност да окажат необходимата помощ. В с. Карлиево придошлите води в реката преминаваща през селото са отнесли малка подпорна стена и водосток.

Областна администрация на Софийска област поддържа непрекъсната координация с ОД МВР – София, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" , АПИ, кметовете на общини от Софийска област и др. отговорни институции за обстановката в областта.

Днес (04.09.2014) със заповед на кмета на община Златица беше отменено бедственото положение в село Карлиево.